Nieuwe emissiearme stalvloer scheidt urine en mest

Melkveehouder Nico van de Brake in het Gelderse Oosterwolde heeft een nieuwe emissiearme stalvloer die mest en urine direct scheidt, waarna ze apart kunnen worden bewerkt.

'We zijn hier op 6 maart met de koeien in gegaan en ik kan niet anders zeggen dan dat ze er vanaf de eerste dag blij mee waren. De vloer biedt voldoende grip, de urine loopt snel weg en ik zie voordelen voor de klauwgezondheid', licht Van de Brake toe.

De vloer was een forse investering. 'Ongeveer 100.000 euro, maar ik heb dat er wel voor over als de koeien er goed op lopen. Als we de mest kunnen bewerken, denk ik dat het uit kan', zegt de melkveehouder. Van de Brake heeft honderd melkkoeien en zeventig stuks jongvee.

De eerste ervaringen zijn dus positief, maar de ondernemer zou wel graag zien dat de mestbewerking binnenkort op gang komt. Dan hoeft hij geen kunstmest meer aan te kopen, kan de gecomposteerde mest als bodemverbeteraar dienen en dalen de mestafzetkosten. 'Daar zit de uitdaging. We hebben wat ondersteuning nodig van het Rijk. Maar uiteindelijk hebben we straks een bedrijf met een lage emissie. Dat is waar we naartoe willen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer