Agractie: meeste boeren verwachten niets van mestplan kabinet

Ruim 84 procent van de boeren verwacht niet dat de onlangs aangekondigde plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de druk van de mestmarkt te halen tot een oplossing leidt. Dat meldt Agractie op basis van een enquête onder duizend respondenten.

Agractie%3A+meeste+boeren+verwachten+niets+van+mestplan+kabinet
© Harry Tielman

Op de vraag of boeren op dit moment in de knel zitten door de huidige mestmarkt, beantwoordt 43 procent de vraag met 'ja'. 33 procent van de respondenten zit op dit moment niet in de knel, maar maakt zich zorgen over de toekomst. 10 procent voorziet geen problemen.

Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de respondenten niets voelt voor een maximumaantal koeien per hectare. Een bijna evengrote groep verwacht dat krimp van de veestapel voor hen geen uitkomst biedt. 58 procent van de respondenten is niet bereid offers te brengen in ruil voor nieuwe derogatie. 47 procent zegt onder geen voorwaarde mee te doen aan een krimpregeling.


Bijna 90 procent steunt het plan dat Agractie zelf heeft aangedragen. Dat behelst dat de derogatieafbouw moet worden opgeschort, waarbij wordt teruggegrepen op de situatie van 2022. Derogatie wordt vervolgens gedoogd. Een nieuw kabinet kan vervolgens met een goed plan naar Brussel, onder meer om te praten over het aanpassen van de normen van de waterkwaliteit en een nog te bepalen bemestingsnorm.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer