Agractie vraagt minister om gedoogbesluit voor mest

Boerenactiegroep Agractie heeft demissionair landbouwminister Piet Adema gevraagd om via een gedoogbesluit terug te gaan naar de bemestingsnorm van 2022. Door die norm te gedogen, kan de druk op korte termijn van de mestmarkt, schrijft Agractie in een brief aan de minister.

Agractie+vraagt+minister+om+gedoogbesluit+voor+mest
© Burt Sytsma

Bij gedogen blijft alle regelgeving zoals het is, alleen wordt niet (actief) gehandhaafd. 'Wij vragen dus aan de minister om niet te handhaven binnen de kaders van de regelgeving, zoals die in 2022 gold. Bovendien kan gedogen snel', verduidelijkt Agractie.

De boerenactiegroep benadrukt dat het niet gaat om de vraag of boeren meer mogen bemesten. De aanvraag heeft betrekking op het minderen van kunstmest en in plaats daarvan meer dierlijke mest te mogen aanwenden. Zo ontstaat er meer mestplaatsingsruimte voor dierlijke mest ten koste van kunstmest.


Koude sanering

Een gedoogbesluit is juist nu nodig, omdat het derogatiebesluit dreigt uit te monden in een koude sanering voor vooral de melkveesector, stelt Agractie. Door de verminderde plaatsingsruimte is de mestmarkt overspannen geraakt, wat volgens de actiegroep leidt tot exorbitant hoge prijzen om van de mest af te komen. Zij wijst op bedragen van 30 euro per kuub mest en 1.000 euro per transport.


Agractie stelt dat steeds meer boeren klem zitten, omdat ze een volle mestkelder hebben. 'Wat moet je dan als boer? Je kunt niet terstond al je vee weg doen. Als je te veel op je land aanbrengt, dan dreigen boetes van tienduizenden euro's en een strafblad vanwege een economisch delict die je dan pleegt. Dat is reden voor de bank om terstond je financiering te stoppen. Wij noemen dit een ijskoude sanering.'

Agractie benoemt het milieuaspect. De boerenactiegroep verwijst naar een rapport van Wageningen University & Research waaruit blijkt dat dierlijke mest minder uitspoelt dan kunstmest. 'Ook blijkt uit het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn dat de waterkwaliteit op derogatiebedrijven beter is dan op niet-derogatiebedrijven, wat het onderzoek van Wageningen University & Research ook bevestigt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer