Van der Plas botst met Jetten, Bontenbal en Timmermans over schrappen transitiefonds

Partijleider Caroline van der Plas van BBB is tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord stevig aangesproken op het schrappen van het transitiefonds. De fractievoorzitters van D66, CDA en GroenLinks-PvdA vinden dat dit de boeren niet ten goede komt. Ook de beoogde gang naar Brussel stuit op kritiek.

Van+der+Plas+botst+met+Jetten%2C+Bontenbal+en+Timmermans+over+schrappen+transitiefonds
© ANP

Tijdens het debat gaan de politici in gesprek over het hoofdlijnenakkoord dat PVV, BBB, NSC en VVD hebben gesloten. Van der Plas beantwoordt met name vragen over de land- en tuinbouwparagrafen. Daarin is onder meer een langjarige vergoeding voor agrarisch natuurbeheer opgenomen en de terugkeer van de voordelige rode diesel. Ze stelt dat het akkoord boeren hoop geeft.

Henri Bontenbal (CDA) denkt deze hoop van korte duur is. Hij toonde zich kritisch op het schrappen van het transitiefonds van 20,5 miljard euro dat is bedoeld om boeren te helpen met verduurzamen, verplaatsen, innoveren, extensiveren of stoppen. 'Feitelijk haalt u 15 miljard voor de toekomst van de agrarische sector weg', vindt de CDA-leider. Van der Plas stelt dat het meeste geld voor opkoop van boeren was gereserveerd. 'Dat was helemaal niet voor perspectief.'


Camping of dagverblijf

Rob Jetten (D66) denkt dat het transitiefonds boeren wel degelijk verder had geholpen. 'Als een boer een stal zou willen omvormen tot een camping of een dagverblijf, dan had minister Van der Wal daar 15 miljard euro voor. Bij u is het nul komma nul euro.' Hij vindt dat Van der Plas op deze manier aanstuurt op een 'ijskoude sanering' en is van mening dat het geld uit het fonds boeren had geholpen om 'op een nette manier' te stoppen of te verplaatsen als ze daarvoor kiezen.

Die opmerking schiet Van der Plas in het verkeerde keelgat. 'Boeren willen helemaal niet verplaatsen, die willen niet weg. Die willen blijven, die willen boer zijn. Dat boeren willen stoppen heeft te maken met hoe ze zijn weggezet door sommige partijen hier', beet Van der Plas hem toe.

Ook Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) uit kritiek op het schrappen van het transitiefonds. 'De landbouw kan een deel van de oplossing zijn voor veel problemen die nu spelen. Daarvoor is wel een gigantische transitie nodig. Dat kost geld en daarom is het jammer dat 15 miljard euro niet in het akkoord staan.'


Maximumsnelheid

De leider van BBB wordt ook op andere punten aangevallen. Bontenbal verwondert zich ook over het plan om de maximumsnelheid op de snelweg 'daar waar dat kan' terug te verhogen naar 130 kilometer per uur. Dat geeft meer stikstofemissie en brengt zo het legaliseren van de PAS-melders niet dichterbij, zegt de CDA-leider. Van der Plas wil niet in die redenering meegaan. De stikstofruimte voor PAS kan ook ergens anders worden gevonden, vindt ze.

Ook het voornemen om van de beoogde coalitie om opnieuw te onderhandelen in Brussel over onder meer derogatie en Natura 2000-gebieden, leidt tot kritiek. Het biedt geen oplossingen op korte termijn, vindt Jetten. 'U moet nog minstens tien keer naar Brussel.' Ook voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans vindt dat Van der Plas boeren 'geen valse hoop' moet bieden.

Van der Plas is juist positief over de kansen in Brussel. 'We strijden hiervoor. Als boeren zien dat we keihard voor strijden, krijgen ze weer vertrouwen in de toekomst. Dan gaan ze investeren, ook in verduurzaming. En ja, je hebt nooit garanties. Er zijn landen naar Brussel gegaan om gekkere dingen voor elkaar te krijgen. Wij denken, het kan wél.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer