Politici tonen begrip voor afzetproblemen champost

LTO-vakgroep Paddenstoelen heeft de problemen rond de afzet van champost aangekaart tijdens een bedrijfsbezoek van een delegatie met BBB-politici aan een paddenstoelenbedrijf in Drenthe.

Politici+tonen+begrip+voor+afzetproblemen+champost
© Peter van 't Westeinde

Het bedrijfsbezoek vond vorige week plaats op het bedrijf Agarica van champignonteler Warmolt Boer in Hoogeveen. Boer is ook bestuurslid van LTO-vakgroep Paddenstoelen. De delegatie van BBB bestond behalve uit regionale politici uit Overijssel en Drenthe ook uit Jessika van Leeuwen, nummer twee op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement, en Tweede Kamerlid Cor Pierik.

Boer legde uit waarom het voor hem op zijn bedrijf nu zo lastig is om de champost op een rendabele manier af te voeren. Door de afzetproblemen met dierlijke mest in de veehouderijsectoren dreigen ook champignontelers de dupe te worden en lopen de afvoerkosten van het gebruikte teeltmedium fors op.


Aanmerken als bodemverbeteraar

Voor champost gelden nu nog dezelfde aanvoernormen als voor dierlijke mest. De paddenstoelensector pleit ervoor om het restproduct vanaf de teeltbedrijven in de regelgeving aan te merken als bodemverbeteraar, waarbij de aanvoernormen en werkingscoëfficiënt gelijkgesteld zijn aan die van compost.

Volgens LTO-vakgroep Paddenstoelen past champost juist goed in de kringloopgedachte. De champignonteelt ontzorgt als het ware de paardenhouderij door het gebruik van stro uit stallen en die te composteren en hygiëniseren voor de teelt van een eiwitrijk product. Daarna kan champost prima worden gebruikt als bodemverbeteraar in diverse plantaardige sectoren, meldt de vakgroep.

Tijdens hun rondgang op het Drentse paddenstoelenbedrijf toonden de BBB-politici begrip voor de uitdagingen van Boer en zijn Nederlandse collega's. Voor champost liggen de oplossingen bij aanpassing van de regelgeving in Den Haag en ook in Brussel. Daarom was het voor LTO-vakgroep Paddenstoelen bevredigend om dit zowel bij een Tweede Kamerlid als bij een beoogd lid van het Europees Parlement onder de aandacht te kunnen brengen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 12°
    80 %
  • Maandag
    20° / 11°
    50 %
  • Dinsdag
    21° / 11°
    70 %
Meer weer