Oproep Wunnekink aan BBB: 'Vecht niet tegen opschorten derogatiebeschikking'

Update - Voorzitter Erwin Wunnekink van LTO-vakgroep Melkveehouderij roept de BoerBurgerBeweging (BBB) op om zich niet langer te verzetten tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in 2026. Volgens Wunnekink moet de tussenliggende tijd worden benut om plannen te smeden en te pleiten voor overgangsregeling.

Oproep+Wunnekink+aan+BBB%3A+%27Vecht+niet+tegen+opschorten+derogatiebeschikking%27
© Dirk Hol

De vakgroepvoorzitter was maandagavond te gast bij het radioprogramma WNL Haagse Lobby waarin hij met Iris Bouwers (CDA) en Laura Bromet (GL-PvdA) terugblikte op het mestdebat van vorige week donderdag.

In de uitzending pleit Wunnekink voor zekerheid. 'Wij willen zicht hebben op de komende twee jaar en dat je zekerheid hebt dat de individuele ondernemers niet in een spagaat worden gezet. Dat ze niet de keuze hoeven te maken of ze fraude moeten plegen of dat ze failliet gaan, omdat ze hun koeien moeten inleveren.'

'Tot die tijd zeggen wij: schuur zo dicht mogelijk tegen die derogatiebeschikking aan. Probeer te leveren op de punten die daarin staan', zegt Wunnekink. Volgens de LTO-bestuurder biedt het huidige 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn op korte termijn niet veel ruimte. Hij ziet meer kansen in aanpassingen in 8e programma Nitraatrichtlijn. 'Knok daar voor aanpassingen op basis van wetenschappelijke onderbouwingen. Daar kan een BBB-minister leveren.' Wunnekink hoopt dat Brussel te bewegen is tot een overgangsregeling richting het 8e actieprogramma.


Volgend jaar als de afbouw van de derogatie op z'n hoogst is, nemen de problemen waar veel bedrijven al mee kampen nog verder toe, voorspelt de vakgroepvoorzitter. Mochten melkveehouders besluiten om mest illegaal uit te rijden, dan is de kans groot dat ze tegen de lamp lopen als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit langskomt. 'Dan heb je een ton boete en ben je evengoed weg met je bedrijf.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer