BBB Zeeland: bejagingsverbod kan grote impact hebben

BBB Zeeland is bezorgd over het mogelijke bejagingsverbod op kauwen, konijnen en houtduiven. Naast schadeposten voor de landbouw vreest de partij vooral voor grote maatschappelijke gevolgen.

BBB+Zeeland%3A+bejagingsverbod+kan+grote+impact+hebben
© Vidiphoto

De Tweede Kamer nam in oktober een motie aan om soorten die in hun voortbestaan worden bedreigd van de landelijke vrijstellingslijst te verwijderen. Dit betekent dat de vrijstelling om kauwen, houtduiven en konijnen te bejagen, komt te vervallen. 'Dat is een grote fout', zegt Kees Hanse, Statenlid voor de Zeeuwse BoerBurgerBeweging (BBB). 'De onderbouwing klopt niet. Die motie is op basis van emotie aangenomen. Niet op basis van feiten.'

BBB Zeeland stelt dat de instandhouding van deze soorten niet gunstig is, gezien de veranderende omstandigheden sinds de instandhoudingsdoelen in 1950 werden vastgesteld. De hoeveelheid landbouwgrond is sindsdien met 35 procent afgenomen, terwijl de bevolking bijna is verdubbeld van 10 miljoen inwoners in 1950 naar 18 miljoen nu. Hanse: 'Dus er is veel minder leefgebied voor die dieren over. De verhoudingen zijn scheef.'


Grote vertragingen

De motie is tot nu toe niet omgezet in een wet, dus Hanse heeft nog hoop. 'Daarom luiden we nu de noodklok. Want als deze motie tot uitwerking komt, kan dat leiden tot grote vertragingen in bouwprojecten en andere maatschappelijke activiteiten.'

Hanse vertelt dat wanneer kauwen en houtduiven foerageren op een nieuwbouwlocatie de bouw wordt stilgelegd. 'Er moet dan eerst een vervangende locatie worden gezocht voor deze dieren. Dat kan toch niet in deze tijd van woningnood? En het kost de samenleving veel geld. Dat stoort ons enorm.'

Daarnaast zal ook de landbouw er hinder van ondervinden, voorspelt Hanse. 'Als je vlas zaait, komen er eerst een paar houtduiven in. Dat kan zomaar uitgroeien tot honderden duiven. Of kauwen die het hebben gemunt op tarwepercelen dicht bij de stad. Als je die dieren niet meer mag bejagen, krijgen we straks dezelfde situaties als bij ganzen; met steeds grotere populaties en steeds meer schade.'


Druk opvoeren

Ook andere provinciale BBB-fracties gaan hier volgens Hanse aandacht voor vragen. 'Veel meer dan waarschuwen kunnen we niet, want de motie is al aangenomen. Maar we willen op deze manier druk op demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof uitoefenen om de motie niet uit te werken. We hebben namelijk gehoord dat haar ambtenaren daar al mee bezig zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer