Vergoeding PlanetProof niet in strijd met concurrentieregels

Supermarkten kunnen akkerbouwers en tuinders die aardappelen, groenten en fruit (agf) leveren volgens de eisen van het keurmerk On the way to PlanetProof daarvoor een vergoeding uitbetalen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de vergoeding een duurzaamheidsdoel en zal dit weinig tot geen invloed hebben op de consumentenprijs in de supermarkt.

Vergoeding+PlanetProof+niet+in+strijd+met+concurrentieregels
© Twan Wiermans

Stichting Milieukeur (SMK), eigenaar van het keurmerk, had hierover een uitspraak gevraagd bij ACM. De stichting kan nu met supermarkten afspraken maken over de vergoedingen en gaat dat ook al snel doen. SMK verwacht in de jaarlijkse On the way to PlanetProof-week vanaf 13 mei hiervoor de regeling, inclusief de hoogte van de vergoeding per productcategorie, bekend te kunnen maken. Net als welke supermarkten aan de regeling deelnemen.

In een volgende fase zal de stichting ACM ook verzoeken goedkeuring te geven aan de toepassing van de vergoeding voor andere productcategorieën, zoals bewerkte en verwerkte agf, sierteelt, melk en eieren. De duurzaamheidsvergoeding komt volgens SMK tegemoet aan de extra kosten die boeren en tuinders maken om te voldoen aan de eisen van het keurmerk. 'Om verdere stappen te zetten in verduurzaming, is een gezond verdienmodel essentieel', stelt de stichting in een verklaring.


Compensatie in prijs onduidelijk

Voor veel boeren en tuinders is het niet duidelijk of, en zo ja in hoeverre, zij worden gecompenseerd voor de productie onder het keurmerk On the way to PlanetProof. De vergoedingsregeling die SMK in het leven roept, moet die onzekerheid wegnemen. Daarmee wordt het voor boeren en tuinders makkelijker om onder het keurmerk te (blijven) produceren, verwacht SMK.


ACM concludeert dat het niet waarschijnlijk is dat de duurzaamheidsvergoeding de concurrentie beperkt. Invoering van deze duurzaamheidsvergoeding is daarom toegestaan volgens de concurrentieregels. De autoriteit stelt dat het niet aannemelijk is dat de consumentenprijs door de vergoeding merkbaar zal stijgen. De boeren en supermarkten blijven vrij om hun eigen prijs te bepalen. Bovendien beslaat de vergoeding slechts een klein deel van de prijs.


Mogelijkheden voor landbouw

Binnen de concurrentieregels zijn er door de samenwerking voor de sector extra mogelijkheden om de positie van landbouwers op de markt te versterken. In januari 2024 heeft ACM de 'Leidraad samenwerking landbouwers' vernieuwd. Daarin staan de belangrijkste mogelijkheden voor agrarisch ondernemers om gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten in overeenstemming met de concurrentieregels.

Hiermee probeert ACM bij te dragen aan het bevorderen van een duurzamere productie en handel in landbouwproducten. De autoriteit nodigt marktpartijen uit hun samenwerkingsinitiatieven aan haar voor te leggen, als ze twijfelen over de juridische beoordeling ervan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer