Koopmans geeft Brusselse route om uit mestcrisis te komen niet op

LTO-voorzitter Ger Koopmans ziet na het Kamerdebat van donderdag nog steeds kans voor Nederland om met hulp van de Europese Commissie uit de mestcrisis te komen. Dit ondanks dat demissionair landbouwminister Piet Adema benadrukte dat hij in Brussel meermaals tevergeefs naar een opening heeft gezocht.

Koopmans+geeft+Brusselse+route+om+uit+mestcrisis+te+komen+niet+op
© Dirk Hol

Volgens Adema moet Nederland eerst een pakket maatregelen invoeren om de druk van de mestmarkt te halen, voordat hij kans ziet voor een nieuw gesprek met de Europese Commissie over eventuele versoepelingen. Dergelijke onderhandelingen zouden daarmee pas op zijn vroegst volgend jaar kunnen plaatsvinden.

Koopmans rekent erop dat de minister eerder een hulpvraag bij de Europese Commissie neerlegt. Ook de Tweede Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Harm Holman (NSC) riepen de bewindsman daartoe op om de urgentie van de mestcrisis het hoofd te kunnen bieden.


'Als het debat één inzicht oplevert, is het dat een koude sanering alleen te voorkomen is als de Europese Commissie een concessie doet op het afbouwpad van de derogatie', zegt de LTO-voorzitter. 'Over het momentum waarop dat gesprek plaatsvindt, daar wil ik het met de regering over hebben.'

Koopmans ziet dat er tussen het uitwerken en invoeren van Adema's maatregelenpakket – zoals het breed uitrollen van de renure-kunstmestvervangers – veel tijd zit, tijd die die veel boerenbedrijven volgens hem niet hebben. 'Tussen het huidige afbouwpad en het perspectief voor de toekomst zit een kloof. Een belangrijk deel van de sector dreigt in die kloof te vallen. Dat is een kwestie van twee, maximaal drie jaar. Het zou onbestaanbaar zijn als de politiek – in Brussel en Den Haag – dat met open ogen laat gebeuren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer