Kunstmatige intelligentie helpt met voorspellen levensproductie koe

Onderzoekers van de Belgische Universiteit Gent kunnen met kunstmatige intelligentie voorspellen wat de levensproductie van een koe wordt, kort nadat deze is geboren. Hierdoor kan een melkveehouder nog beter kalveren selecteren om aan te houden.

Kunstmatige+intelligentie+helpt+met+voorspellen+levensproductie+koe
© Twan Wiermans

Volgens de onderzoekers Maarten Perneel, Stefaan De Smet en Jan Verwaeren is het complex om de levensproductie van een koe te voorspellen. Behalve genetica spelen ook omgeving en management een belangrijke rol. Deze factoren beïnvloeden elkaar.

De wetenschappers hebben op basis van data van Nederlandse veestapels, afkomstig van veeverbeteringscoöperatie CRV, een dataset gemaakt rond genetica, milieu en management om hiermee leermodellen te ontwikkelen voor het voorspellen van de levensproductie van de koe.


Trends

Hierbij vonden de onderzoekers bepaalde trends op bedrijfs- en landniveau. Het beste model kon tot 47 procent van het verschil in levensproductie verklaren. Dit is beduidend meer dan op basis van de lineaire regressie van de fokwaarden in combinatie met de gemiddelde levensproductie op boerderijniveau. Die laatste komt niet verder komt dan 21,7 procent.

Doordat daarbij ook de levensproductie van de aangehouden vaarzen met een dergelijk model met 9,4 procent zal stijgen, is een extra selectie van het jongvee mogelijk. Het vervangingspercentage wordt immers lager.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer