Bijna 2.000 hectare bieten gezaaid, eerste plantjes komen boven

Ondanks de regenbuien zijn er in de tweede helft van maart verspreid over Nederland suikerbieten gezaaid. Half maart ging het eerste zaad de grond in, nu is ruim 2 procent van het geplande areaal gezaaid. Dat meldt Cosun Beet Company.

Bijna+2%2E000+hectare+bieten+gezaaid%2C+eerste+plantjes+komen+boven
© Twan Wiermans

Volgens het bietenconcern stonden op zaterdag 20 maart de eerste bietenplantjes boven de grond. Begin deze week zat op 1.850 hectare suikerbieten in de grond. Met de hogere toewijzing van 2 procent is het streven van Cosun om de komende campagne hetzelfde volume suiker te produceren als een jaar eerder. Met het zaaivoornemen hebben telers 3,5 procent meer areaal ingepland, in totaal zo'n 86.500 hectare.


Vorig jaar kwam het uitzaaiseizoen van suikerbieten in Nederland traag op gang. In de tweede week van april zat toen slechts 7,7 procent van het beoogde areaal in de grond. Nu, eind maart, is ruim 2 procent van het geplande areaal al gezaaid.


Betacal flow

Verder meldt Cosun dat het in maart gunstig weer was om Betacal flow uit te rijden. Dagelijks worden ruim vijftig vrachten van de meststof per fabriek afgeleverd. Telers die nog een order hebben open staan, kunnen een afspraak maken voor aflevering met de vervoerder. De opgave voor deelname aan de Betacal-telerregeling kan nog tot en met 31 maart.

De tellingen voor de bladluiswaarschuwingsdienst beginnen vanaf 2 april, mits op de telpercelen bieten boven staan. Volgens Cosun zijn de eerste bladluizen al gesignaleerd op bietenopslag en in tuinen. Wekelijks gaan medewerkers van Cosun en Delphy groene bladluizen tellen op suikerbietenpercelen. De resultaten zijn te zien op de bladluiswaarschuwingskaart.





Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer