'We hebben geen wanklank gehoord, wel veel complimenten'

In het eerste weekend van april zetten ondernemers in de glastuinbouw traditioneel de deuren open voor publiek. Ook bij Kwekerij A. Bakker & Zn in het Noord-Hollandse Heerhugowaard waren geïnteresseerden welkom. 'Een mooie gelegenheid om te laten zien waar we mee bezig zijn', zegt allroundmedewerker Dirk van Uden.

%27We+hebben+geen+wanklank+gehoord%2C+wel+veel+complimenten%27
© Marcel Rob

Dirk van Uden (25) kent de sector van binnenuit. Hij is al sinds zijn negentiende werkzaam op het bedrijf dat wordt gerund door zijn vader Marco van Uden. Naast zijn werkzaamheden in de kwekerij volgt Van Uden de hbo-opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness. Enthousiast is hij over het feit dat de ontwikkeling van het bedrijf sinds de oprichting nooit heeft stil gestaan.

Tijdens Kom in de Kas zetten we investeringen voor het voetlicht via banners langs de looproute

Dirk van Uden, allroundmedewerker bij Kwekerij A. Bakker & Zn

Doen jullie elk jaar mee aan Kom in de Kas?

'Nee, het is zo'n negen jaar geleden dat we voor het laatst meededen. Ons gebied – glastuinbouwgebied Alton 1 in Heerhugowaard-Noord – doet eens in de vier tot vijf jaar mee aan Kom in de Kas. De vorige editie konden wij niet aanhaken, omdat we toentertijd in een grote verbouwing zaten. In de jaren daarvoor deden we wel altijd mee.'


Wat was er dit jaar tijdens Kom in de Kas voor nieuws te zien op jullie bedrijf?

'We hadden dit jaar veel om te laten zien. Zo wordt op dit moment de warmte-koudeopslag (wko) geboord, waarmee we onze warmteoverschotten straks op 175 meter diepte kunnen opslaan. Die warmte kunnen we op de momenten met een hoge warmtevraag gebruiken, zodat we niets verspillen.'

'Door middel van warmtepompen zetten we daarnaast elektriciteit om naar warmte om te verwarmen of te koelen, afhankelijk van toepassing in de bollenbewaring of in de kas. Het voordeel van ons bedrijf is dat we warmte zowel nodig hebben om te verwarmen als te koelen.'


Zijn jullie al volledig van het gas af?

'Nog niet helemaal. Maar met alle investeringen die we hebben gedaan en nog altijd doen, kunnen we wel laten zien dat we hier hard mee bezig zijn. Zo hebben we in een eerder stadium gekozen voor ledverlichting. Die lampen vragen veel minder stroom dan conventionele belichting. Ook hebben we zonnepanelen geplaatst om eigen stroom op te wekken.'

'Tijdens Kom in de Kas brachten we al deze investeringen voor het voetlicht via banners, die we langs de looproute hadden geplaatst.'


Vaak wordt geroepen dat er in de lelieteelt nog te veel gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Is dat zo?

'Het probleem in deze discussie is dat consumenten hier weinig kennis van hebben. Zo wordt vaak gesproken over gif, dat is het voor ons niet. Wij kiezen voor de term gewasbeschermingsmiddelen. We spuiten bijvoorbeeld veel met minerale oliën om de jonge scheuten te beschermen tegen luizen. De werkgang is niet schadelijk, maar vanaf de weg kun je niet zien waarmee een teler spuit.'

'We gebruiken daarnaast al zoveel mogelijk biologische gewasbeschermingsmiddelen. Er komen steeds meer natuurvriendelijke mogelijkheden om de teelt te beschermen. Vanzelfsprekend gebruiken wij alleen toegestane middelen.'


Arbeid is ook een hot topic. Werken jullie met buitenlandse arbeidskrachten?

'Ja, wij werken in het oogstseizoen met Poolse medewerkers. Daar bouwen we nu een mooie huisvesting voor op ons eigen erf. De medewerkers wonen dan onder goede leefomstandigheden op loopafstand van het werk. We zien dat dezelfde medewerkers al jaren achtereen terugkomen, dat beschouwen we als een goed teken. We streven naar een vriendelijke sfeer op het bedrijf, al moet er ook hard gewerkt worden. Dat past bij mij.'


Hoe kijkt u terug op Kom in de Kas?

'Het was een zeer geslaagde dag. Iedereen die langskwam, was benieuwd naar hoe alles in zijn werk gaat. We hebben veel complimenten gekregen over ons bedrijf en geen wanklank gehoord. Van tevoren hebben we met alle collega's de dag goed voorbereid en na afloop hebben we gezellig samen nagezeten. Het was echt een prachtige dag.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer