Pootgoed rooien om problemen met opslag te voorkomen

Terwijl de eerste aardappelen van het nieuwe seizoen worden gepoot, moeten op sommige plekken de laatste aardappelen van seizoen 2023 nog de grond uit. Vrijdag rooide Prinzen Aardappelen in het Gelderse Sinderen een perceel pootgoed van zo'n 3 hectare. Logischerwijs niet voor een hoge opbrengst, maar vooral om problemen met opslag in de nateelt te voorkomen.

Pootgoed+rooien+om+problemen+met+opslag+te+voorkomen
© Job Hiddink

Van de in totaal 250 hectare pootaardappelen van Prinzen Aardappelen uit Aalten was 16 hectare blijven zitten. 'Daarvan is 8 hectare helemaal verrot door de nattigheid en vorst in januari', zegt eigenaar Anno Prinzen. 'De andere helft was nog rooibaar.'


De rijsnelheid lag op 3 tot 4 kilometer per uur.
De rijsnelheid lag op 3 tot 4 kilometer per uur. © Job Hiddink

De Achterhoekse teler begon drie weken geleden met het rooien van het resterende deel van het pootgoed, nadat hij lang had moeten wachten op voldoende droog weer. 'Die paar hectare bracht zo'n 10 ton op. Je hebt het of je hebt het niet. Het zijn mooie aardappelen en ze willen ook goed kiemen. Deze partij kan ik dus nog mooi als volwaardig pootgoed verkopen.'


Nateelt

Maar goed pootgoed oogsten is nu niet meer het hoofddoel. Prinzen: 'Wat verkoopbaar is, is mooi meegenomen. Het gaat er vooral om dat de aardappelen uit de grond zijn om problemen met opslag in de nateelt te voorkomen. Dit kost ons meer geld dan dat het opbrengt', benadrukt de akkerbouwer.


Van het vrijdag geoogste perceel in Sinderen van ongeveer 3 hectare kwam zo'n 3,5 ton netto per hectare. Wat Prinzen kan met deze aardappelen, weet hij nog niet. Het pootgoed dat hij voor de nattigheid afgelopen najaar heeft kunnen rooien, is volgens hem ieder geval van goede kwaliteit.


Veel knollen zijn weggerot. De ingedroogde massa hiervan rammelt aan de achterkant uit de rooier.
Veel knollen zijn weggerot. De ingedroogde massa hiervan rammelt aan de achterkant uit de rooier. © Job Hiddink
'

'Uiteindelijk hebben we slechts twee percelen kapotgereden. Dat was half oktober. Toen hebben we gewacht totdat we weer verder konden. Dat was dus drie weken geleden. Daarna hebben we er weer een tijdje uit gelegen, tot afgelopen vrijdag.'

Zo'n extreem oogstseizoen als deze heeft de akkerbouwer nooit meegemaakt, al is het wel twee keer eerder niet gelukt om alle aardappelen te rooien. 'In 1970 is 0,5 hectare blijven zitten en in 1998 2,5 hectare. Nu 16 hectare. Omgerekend in percentages van ons totale areaal is dat drie keer zo'n 6 procent', zegt hij.


De ruggen van het pootgoed, dat ruim tien maanden in de grond heeft gezeten, worden overwoekerd door onkruid.
De ruggen van het pootgoed, dat ruim tien maanden in de grond heeft gezeten, worden overwoekerd door onkruid. © Job Hiddink

De percelen waar de pootaardappelen helemaal zijn verrot, in totaal 8 hectare, trekt Prinzen binnenkort los met een cultivator om het vervolgens om te ploegen of te spitten. Bang voor opslag op de betreffende percelen is hij niet. 'Mocht dat toch voorkomen, dan voeren we een extra bespuiting uit.'


Wat betreft het gangbare voorjaarswerk moet de aardappelteler nog even geduld hebben. 'We hebben de eerste percelen geploegd, maar we zijn nog niet aan het poten. De bovenste laag lijkt opgedroogd, maar onderin is het nog zeiknat', constateert hij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer