Europese EVP zet herijking Natura 2000 op de agenda

De Europese Volkspartij (EVP) heeft de herijking van de Natura 2000-gebieden opgenomen in het partijmanifest voor de Europese verkiezingen. Het voorstel is ingebracht door het CDA dat in Europa onderdeel is van de EVP-fractie.

Europese+EVP+zet+herijking+Natura+2000+op+de+agenda
© Peter Smit

Het CDA-voorstel is onlangs besproken op het EVP-partijcongres in Boekarest. Met de opname in het partijmanifest toont de grootste Europese fractie zich voorstander van een versoepeling van de Europese regelgeving voor Natura 2000-gebieden.

Het voorstel komt uit de koker van het CDA, zegt Willemien Koning-Hoeve. Zij staat op de vierde plaats van de CDA-kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen in juni. 'Dit betekent niet dat we per se Natura 2000 willen schrappen, maar wel dat we soepeler kunnen omgaan met doelen of de aanpak met de kritische depositiewaarde (KDW) zoals Nederland die hanteert kunnen herzien. Eventueel zou het verplaatsen of samenvoegen van kleinere Natura 2000-gebieden mogelijk moeten zijn.'


Minder stikstofgevoelig

Koning-Hoeve noemt het voorbeeld van de veenmosrietlanden in de provincie Noord-Holland waar zij Statenlid is voor het CDA. In de praktijk blijken die veenmosrietlanden veel minder stikstofgevoelig. Ze groeien zelfs. Maar door die groei komen meer boerenbedrijven in die regio voor strengere normen te staan.

'Met een versoepeling van de Natura 2000-regelgeving zouden we die KDW kunnen aanpassen aan de lokale omstandigheden', zegt Koning-Hoeve.


Dat Nederland kampt met een landelijk stikstofprobleem, komt doordat er veel Natura 2000-gebieden verspreid over een klein gebied liggen. Desondanks speelt het probleem ook andere EU-lidstaten parten, zegt de CDA-politica. 'Van België is het bekend, maar ook in grotere landen zijn er problemen aan de randen van Natura 2000-gebieden.'

Koning-Hoeve nam donderdag deel aan een verkiezingsdebat georganiseerd door de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). Daarbij kwam ook het wel of niet strategische optreden van Nederland bij Brusselse onderhandelingen aan bod.


Meer bereiken

Het verlies van derogatie had kunnen worden voorkomen, als de Nederlandse regering jaren eerder in gesprek was gegaan met de Europese Commissie, stelt Koning-Hoeve. 'We hadden er eerder en strategischer mee aan de slag moeten gaan. De commissie bood al eerder hulp aan, maar dat is door opeenvolgende kabinetten niet goed opgepakt. Dat geldt ook voor de Kaderrichtlijn Water (KRW). Met onze buurlanden samen kunnen we veel meer bereiken.'

Een veelgehoord statement is dat Nederland in Brussel vaker met 'de vuist op tafel moet slaan'. Tijdens het debat werd dit onder meer door Lourens van Bruchem, SGP-kandidaat voor de Europese verkiezingen, vastgesteld.


Illusie

Volgens Bart Millenaar, VVD-kandidaat en sinds drie jaar medewerker van Europarlementariër Jan Huitema, is dat een illusie. 'Wil je een effectieve lobby voeren, dan moet je een goed verhaal hebben.'

De VVD'er noemt het voorbeeld van de pulskorvisserij dat door Frankrijk werd getorpedeerd. 'Dat heeft Nederland slecht gedaan. Wij bepleiten altijd een uitzondering voor onszelf op Europees beleid, maar we moeten het aanbieden als een innovatie waarvan andere lidstaten ook kunnen profiteren. We hadden de Fransen mee moeten nemen in de ontwikkeling van de pulskorvisserij.'


Effectieve lobby

Dat er in Brussel wel serieus naar het Nederlandse voorstel voor renure wordt gekeken, komt volgens Millenaar omdat dat ook andere landen helpt om minder afhankelijk van kunstmest te worden. 'De Fransen doen dit altijd. Dat is veel effectiever.'

Bij een strategisch optreden hoort volgens BBB-kandidaat Jessika van Leeuwen ook slimmere Europese wetgeving. 'Als we in Europa spreken over een voedselstrategie, dan moeten we voedselzekerheid ook juridisch vastleggen in de wet. Daarmee kunnen we de rechtsgang van ngo's tegenhouden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer