Onderzoek naar acceptatie precisielandbouw: waar komt de weerstand vandaan?

Ondernemers in de land- en tuinbouw zijn niet onverdeeld enthousiast over precisielandbouw. Vier studenten van HAS green academy in het Limburgse Venlo doen onderzoek naar de weerstand, in opdracht van medeoprichter Yannick Smedts van meet- en weerstation WolkyTolky. 'Ze weten dat het werkt, maar toch gebruiken ze het niet.'

Onderzoek+naar+acceptatie+precisielandbouw%3A+waar+komt+de+weerstand+vandaan%3F
© HAS green academy Venlo

Binnen de Regio Deal Noord-Limburg en Fieldlabs is voor een deel van het project een tienweekse samenwerking aangegaan met drie studenten van Yuverta mbo Horst. Na overleg tussen de HAS- en Yuverta-studenten, kregen laatstgenoemden de opdracht de meestgebruikte precisielandbouwtechnieken in kaart te brengen.

Deze technieken zijn beschreven door vijf interviews af te nemen en literatuuronderzoek te doen. Uiteindelijk kwamen de RTK-gps en Raindancer naar voren als meestgebruikte precisielandbouwtechnieken.


Drempels voor precisielandbouwtechnieken

Een deel van de HAS-studenten bezocht onlangs loonbedrijf Kuunders in het Noord-Brabantse Deurne. Mede-eigenaar Piet van Gog noemde daar een aantal drempels voor het gebruik van precisielandbouwtechnieken. 'Er zijn veel verschillende systemen, maar deze kunnen niet met elkaar worden gekoppeld. Hierdoor heb je meer werk en dus ook meer kosten.'

Daarnaast zijn er volgens Van Gog hoge investeringskosten voor precisielandbouw. 'Wel kun je door precisielandbouw efficiënter werken, omdat je bewerkingen optimaal kunt uitvoeren.'

De studenten gaan nu verder met het afnemen van interviews. Ze gebruiken deze vervolgens voor het opstellen van een enquête die op grotere schaal wordt verspreid. Boeren die wat willen betekenen voor dit onderzoek kunnen zich melden bij Stijn de Groot, een van de vier studenten van HAS green academy Venlo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer