Miljoenen voor Nederlandse kassentechnologie in Afrika en Azië

Invest International heeft ruim 46 miljoen euro aan financiering verstrekt om Nederlandse kassentechnologie mogelijk te maken in Vietnam, Ghana en Tunesië. De Nederlandse bedrijven die verantwoordelijk zijn voor deze drie afzonderlijke projecten hebben allemaal initiatieven ontwikkeld die goed zijn voor duurzame lokale voedselzekerheid en werkgelegenheid.

Miljoenen+voor+Nederlandse+kassentechnologie+in+Afrika+en+Azi%C3%AB
© Haijo Dodde

Volgens Invest International heeft de Nederlandse kassentechnologie een groot potentieel om de voedselzekerheid en werkgelegenheid te verbeteren in opkomende markten. De ruim 46 miljoen euro financiering zou moeten helpen dit te realiseren. Daarnaast onderstreept het de leidende rol van Nederland wat betreft tuin- en kassenbouw.

Vietnam importeert het merendeel van residuvrije groente en fruit, omdat het warme klimaat zorgt voor te veel ongedierte in open landbouw. Kassen staan er nog niet omdat het klimaat dit niet toelaat. Het energieverbruik dat nodig is met conventionele kastechnologieën maakt de productiekosten te hoog. Orlar brengt hier verandering in met de eerste hoogwaardige technologische kas in de warme Mekongdelta, voorzien van Nederlandse technologie.


Uitbreiding in Ghana

Iribov, een dienstverlenend bedrijf dat laboratoriumtechnieken aanbiedt aan plantveredelaars en productiebedrijven, heeft in Ghana een uitbreiding van zijn activiteiten neergezet van bijna 1 hectare. In laboratoria en kassen worden planten en weefsels gekweekt voor de export van fruit- en sierteeltplanten. De uitbreiding in Ghana levert 175 banen op en zorgt voor kennisoverdracht aan lokale werknemers.


In Tunesië heeft Agrocare uit het Zuid-Hollandse Maasdijk drie nieuwe kassen neergezet om snacktomaten te verbouwen. Begin dit jaar is gestart met de constructie van de volgende twee kassen. In de relatief arme regio Sidi Bouzid wordt in een gebied van 20 hectare met Nederlandse technologie een compleet nieuwe industrie gebouwd. Het totale project bestaat uit twaalf kassen. Het levert lokaal 3.500 banen op en het is belangrijk om te zorgen dat de jonge Tunesische beroepsbevolking aan het werk kan.

De verstrekte leningen van Invest International zorgen ervoor dat Nederland zijn kennis en kunde wat betreft kassenbouw en -technologie verder kan verstevigen. 'Het is goed dat Nederlandse midden- en kleinbedrijven ons weten te vinden', zegt sector lead agrifood Raymond Beimers van Invest International.

Volgens Beimers verstevigt de internationale handel de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. 'Bovendien is Nederland wat betreft tuin- en kassenbouw een wereldleider. Met die technologie en kennis kan Nederland een belangrijke rol spelen in het versterken van lokale voedselsystemen en voedselzekerheid in andere landen.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer