WUR zoekt naar locaties met meeste potentie voor glastuinbouw

In een Nederlands project wordt gewerkt aan een wereldkaart van gebieden met de hoogste geschiktheid voor kassen. Daarbij wordt een uitsplitsing gemaakt naar midtech- en hightechkassen. Daarvoor is al een quickscan uitgevoerd.

WUR+zoekt+naar+locaties+met+meeste+potentie+voor+glastuinbouw
© Vidiphoto

Wereldwijd is er steeds meer vraag naar kassen, omdat overheden een lokale, veilige en duurzame voedselproductie stimuleren. Klimaatverandering en schaarste van water en andere belangrijke hulpbronnen versterken de trend naar kassen.

Wageningen University & Research (WUR) schreef in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een whitepaper, gefinancierd door de Europese Unie. Daar droegen Dutch Greenhouse Delta en enkele van hun partners aan bij met hun expertise.


700.000 hectare bedekte tuinbouw

WUR schat dat er wereldwijd ongeveer 700.000 hectare bedekte tuinbouw is, waarvan zo'n 53.000 hectare hightechkassen. Kijkend naar de gebiedsgeschiktheid, hebben de Verenigde Staten (VS) de hoogste relatieve score voor hightech. Daarna volgen Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne.

Voor midtechkassen zijn opnieuw de VS en Frankrijk de landen met de hoogste relatieve score, meldt WUR. Daarna volgen India, Libië en Brazilië. De landen met de hoogste marktkansen voor kassen voor de tomatenteelt zijn Duitsland, Nederland, Frankrijk, de VS en Spanje.

In Mexico ligt momenteel het grootste kasoppervlak voor hightech, gevolgd door Nederland, Turkije, België en Duitsland. Voor midtechkasoppervlaktes zijn de top 5 landen China, Turkije, Spanje, de Republiek Korea en Egypte.


Sterkst verwachte groei in VS

Verder heeft WUR een top 10 gemaakt met landen waar de sterkste groei in hightechkassen is te verwachten. De VS staat op 1, gevolgd door Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Nederland, Italië, Japan, Turkije en China. De VS is daarin ook een opkomend land, net als Polen, Italië, Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk.

Spanje, Frankrijk, China, Japan, India en Zuid-Korea zijn landen die omschakelen van midtech- naar hightechkassen. Duitsland, Nederland, Turkije, België en Mexico hebben al gebieden met deze kassen.

Om de gebieden in kaart te brengen met het grootste potentieel voor kassen op basis van klimaat, bodem, infrastructuur en landgebruik, wordt de Global Detector GIS-tool gebruikt. In interactieve workshops met experts worden kennis en geografische gegevens uitgewisseld en wordt de kaart gemaakt. WUR-onderzoekers zoeken contacten met het bedrijfsleven om daarvoor informatie in te winnen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer