'Genieten van nieuw leven op de boerderij'

Eindelijk gaan de koeien voorzichtig weer naar buiten. De eerste zonnestralen doen goed. Het zal niet lang meer duren tot ons land er weer rijk gevuld uitziet, het bodemleven weer tot bloei komt en de notenbomen verder groeien. En dan lopen we weer langs onze koeien en kalfjes, door dat lange gras.

%27Genieten+van+nieuw+leven+op+de+boerderij%27
© Dirk Hol

We trappen af met het afkalfseizoen. Van maart tot en met mei komen ze er allemaal aan. En dan laten we het kalfje bij de koe. Daar kan je veel vraagtekens bij zetten. En het is vooral iets dat je alleen moet doen als het bij jou en je bedrijf past. Voor ons is het normaal. Ook als dat betekent dat we minder melk kunnen leveren.

Ik houd echt van de sfeer die nu zo langzaamaan ontstaat in de stal en in de wei. Het zit vol met leven. En laten we eerlijk zijn; die moederkoeien helpen ons nog ook. Doordat de kalfjes bij de koe blijven, leren onze koeien zelf voor hun kalfjes te zorgen. Dat doen ze nu al jaren en daar zien we hele mooie ontwikkelingen in.

Koeien hebben 24 uur per dag de tijd om voor hun kalfjes te zorgen, dat kunnen wij als boeren niet zeggen. Ze voeden hun eigen kalfjes op, nemen ze mee de wei in. Ze leren allerlei dingen van elkaar. En dat zorgt voor een hele mooie doorstroom in de groep. En daar hebben wij later weer profijt van.

Verschil maakt de wereld mooier, diversiteit geeft kansen

Marije van de Sande, melkveehouder in Nieuwerkerk (ZD)

Het is dankbaar werk om de koeien op te halen met de kalfjes die erbij lopen. En dat is vooral iets wat we doen omdat het voor ons zo goed voelt. En we gaan door zolang dat gevoel zo is. Niet omdat het beter is, of omdat ik denk dat het zo moet.

Ik denk dat het in deze wereld onvermijdelijk is dat er zoveel verschillen naast elkaar bestaan. En dat daar juist een les in ligt. Zo is het bijvoorbeeld ook met plantaardige alternatieven. Er zullen altijd mensen van zuivel blijven houden. Er zullen ook genoeg mensen zijn die liever voor een plantaardig alternatief kiezen. Dat kan.

Maar ik denk wel dat we beter naast dat plantaardige eten kunnen staan, door kalfjes bij de koe te houden, hoorns te laten zitten waar ze groeien en door koeien meer ruimte en welzijn aan te bieden. Dat het een manier is waarop kiezen voor dierlijke producten ook een goede keuze is. Ik vind dat zelf belangrijk. Een ander niet.

Al die verschillen kunnen prima naast elkaar bestaan. Je mag het geitenwollensokkentype zijn, maar ook diegene die dat nooit begrijpt. Verschil maakt de wereld mooier. Diversiteit geeft kansen. Ik las laatst dat botsing en contact tussen groepen mensen en culturen de voornaamste bron van dynamiek en creativiteit is. Dat is een mooi besef. Dan ga ik nu weer even verder genieten van nieuw leven op onze boerderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer