LTO spreekt met informateurs over vernieuwing landbouwbeleid

Voorzitter Ger Koopmans en directeur Hans Van den Heuvel van LTO spraken donderdag met onderhandelaars van de formerende partijen. LTO lichtte toe wat boeren, tuinders en hun gezinnen vragen van het toekomstige kabinet.

LTO+spreekt+met+informateurs+over+vernieuwing+landbouwbeleid
© Dirk Hol

De bijeenkomst vond plaats op uitnodiging van informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Hier waren ook vertegenwoordigers van Agractie, NAJK en de Nederlandse Vissersbond bij aanwezig. Koopmans is opgetogen: 'Ik vind het heel positief dat formerende partijen ons zo vroeg in het proces al uitnodigen om in gesprek gaan. Dat stemt hoopvol over hoe het toekomstige kabinet om wil gaan met de agrarische sector.'

De partijen spraken over het geopolitieke belang van voedselproductie in Europa. 'Geopolitiek gezien is het van strategisch belang dat Europa op langere termijn ook zelf voldoende voedsel produceert', stelt Koopmans. 'Veel Europese richtlijnen en verordeningen – en de Nederlandse doorvertaling daarvan – confronteren boeren en tuinders echter alleen maar met krimp.' Als voorbeeld daarvan noemen ze het verlies van de derogatie.


Een andere prioriteit is om het stikstofbeleid weer haalbaar en realistisch te maken. 'LTO vraagt het nieuwe kabinet te kiezen voor beleid dat boeren perspectief biedt boven beleid dat focust op ondernemers die willen stoppen', zegt Koopmans.

LTO benadrukt dat bewezen technieken om stikstofemissie terug te dringen juridisch moeten worden verankerd en dat alle blijversregelingen snel moeten worden gepubliceerd. 'Dan kunnen boeren er niet alleen voor kiezen om te stoppen, maar ook om te investeren in innovatie, te verplaatsen, te extensiveren of te schakelen. Dát biedt perspectief', verduidelijkt de nieuwe LTO-voorzitter.

Daarnaast spreekt LTO over de toegenomen werkgeverslasten, onder meer door het gestegen minimumloon. De belangenbehartiger wil dat de belasting- en premiedruk voor werkgevers en werknemers wordt verlaagd. 'Zo gaat iedereen erop vooruit en wordt het voor werkenden aantrekkelijker om meer te werken', geeft Koopmans aan. 'Daarmee wordt bestaanszekerheid pas echt effectief vergroot.'


Rechtvaardige handel

De Landbouwcoalitie voor Rechtvaardige Handel zat niet aan tafel. Ze heeft donderdag wel een brief gestuurd waarin ze de informateurs vraagt aandacht te hebben voor rechtvaardige handelsregels die veehouders en akkerbouwers een eerlijk inkomen bieden, voor een zo milieu- en diervriendelijk mogelijk product.

De coalitie spreekt zich onder meer uit tegen handelsverdragen. Ze pleit daarnaast voor een radicalere hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, zodat de verkeerde beleidskeuzes die sinds de vrijhandelsafspraken in 1992 zijn gemaakt, worden hersteld.

Deze coalitie is een samenwerking van Dutch Dairymen Board, Foodwatch Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Platform Aarde Boer Consument en Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer