Profiel Ger Koopmans: ervaren politicus van boerenkomaf moet landbouwbeleid kantelen

Voormalig melkveehouder Ger Koopmans (61) uit het Limburgse Velden is geen onbekende in de agrarische sector. Hoewel hij in 1997 stopte als zelfstandig melkveehouder, verloochende hij nooit zijn agrarische roots. Eind 2019 ontving hij als gedeputeerde protesterende Limburgse boeren in Maastricht.

Profiel+Ger+Koopmans%3A+ervaren+politicus+van+boerenkomaf+moet+landbouwbeleid+kantelen
© LTO Nederland

Koopmans memoreert regelmatig aan zijn werk als boer, wethouder, boerenbestuurder, Statenlid en Tweede Kamerlid, wat hij steeds weer betitelde als zijn mooiste banen ooit. Zo ook het voorzitterschap van LTO Nederland voor de komende drie jaar.

De energieke en flamboyante Koopmans meldde zichzelf aan voor de selectieprocedure. Een baan waar hij zeer naar uitkijkt en met volle overgave aan gaat beginnen. De boerenzaak gaat hem aan het hart. Jarenlang was hij bestuurder bij de LLTB, van 1989 tot 2002. De laatste negen jaar was hij lid van het hoofdbestuur. Vanaf 2013 was hij een jaar voorzitter van LTO-vakgroep Kalverhouderij.


Dat Koopmans een verenigingsman is, blijkt ook uit zijn jarenlange betrokkenheid bij Scouting Nederland. Hij was vijf jaar voorzitter.


Landbouwbeleid kantelen

Koopmans gaat nu opnieuw zijn politieke en bestuurlijke ervaring combineren met zijn kennis van de landbouw. Hij krijgt de opdracht mee om voor de boeren het knellende landbouw- en milieubeleid te doen kantelen. Om te beginnen in de formatie. De timing van zijn aanstelling is daarin niet te missen. Koopmans treedt bij zijn benoeming direct in functie.

Behalve dat de voorman zich stort op de formatie, zal hij het boegbeeld zijn van agrarisch Nederland namens LTO Nederland. Verwacht wordt dat leden zich goed met hem kunnen identificeren.

Los van de Haagse perikelen, zal Koopmans zich veel laten zien in Brussel. Ook daar gaat hij zich inzetten voor een realistischer landbouw- en milieubeleid. Ook hier valt hij met zijn neus in de boter, met het oog op de Europese verkiezingen in juni.


Scherp op processen

De rooms-katholieke Koopmans staat bekend als een snelle denker die scherp is op processen. Hij voelt zich een plattelander en is medeorganisator van het Oud Limburgs Schuttersfeest. In 2022 maakte hij zijn operadebuut. In het toneelspel dat zich ook afspeelde op een schuttersfeest, betrad hij op een paard het podium.

De CDA'er is rechts-conservatief ingesteld en weet wat overleven is. Al op zijn 18de trad hij in maatschap met zijn ouders. Dat was in 1980. Zeven jaar later was hij zelfstandig melkveehouder, tot 1997. Destijds heeft hij geknokt voor het voortbestaan van zijn bedrijf. De hardheid van het boerenbestaan en ondernemerschap zijn hem niet vreemd.

Samen met zijn vriend runde Koopmans destijds ook een antiekwinkel. Hij was een van de eersten die trouwde, nadat Nederland in april 2001 het burgerlijk huwelijk openstelde voor partners van hetzelfde geslacht.


In de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer hield hij zich tot 2012 onder andere bezig met de intensieve veehouderij, landbouw, milieu en binnenlandse zaken en was hij woordvoerder infrastructuur en verkeer. Daarna besloot het CDA-bestuur te vernieuwen en is onder andere afscheid genomen van Koopmans. Jaco Geurts volgde hem op.

In zijn bestuurlijke carrière ging het Koopmans ook niet altijd voor de wind. In maart 2021 trad hij terug als gedeputeerde vanwege aantijgingen over fraude die gericht waren op een voormalige provinciebestuurder. Integriteitsonderzoek, uitgevoerd door een provinciale enquêtecommissie, toonde dat Koopmans altijd integer heeft gehandeld. Wel erkende hij dat zijn toezicht daarop tekort had geschoten.


Opvolger van Sjaak van der Tak

De meer vooruitstrevende Sjaak van der Tak draagt het stokje over aan Koopmans. Van der Tak kreeg destijds de opdracht van het hoofdbestuur om de verbinding met leden en stakeholders op te zoeken. Hij stopte in december, na afronding van zijn bestuurstermijn als voorzitter.

Koopmans wordt de zesde voorzitter van LTO Nederland, opgericht in 1995 als koepelorganisatie van de regionale verenigingen LTO Noord, ZLTO en LLTB. De organisatie heeft in totaal zo'n 30.000 leden en is de grootste belangenbehartiger van boeren en tuinders in Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer