LTO-voorzitter Ger Koopmans: ‘Nederland moet vechten voor derogatie’

Ger Koopmans is officieel pas vanaf maandag 1 april voorzitter van LTO Nederland, maar een week eerder is zijn agenda al volgestroomd. Als boerenvoorman gaat hij zich inzetten voor realistisch landbouwbeleid, waarbij een goed inkomen voor de boer voorop staat.

Met de kabinetsformatie en de Europese verkiezingen in het verschiet valt er veel werk te verzetten, zegt Koopmans in een studio-interview met hoofdredacteur Esther de Snoo van Nieuwe Oogst. 'We streven naar haalbaar en realistisch beleid, naar duurzaamheid en winstgevendheid.'

Met zijn voorzitterschap wil de bestuurder iets terugdoen voor de sector waarin hij zich als oud-melkveehouder thuis voelt. 'Mijn drijfveer is om ervoor te zorgen dat er weer toekomstperspectief komt voor de boeren- en tuindersgezinnen.'

Koopmans gaat opnieuw zijn politieke en bestuurlijke ervaring combineren met kennis van de landbouw. Hij krijgt de opdracht mee om voor de boeren het knellende landbouw- en milieubeleid te doen kantelen. Om te beginnen in de kabinetsformatie.


De nieuwe LTO-voorzitter is hoopvol over de mogelijkheden die daar liggen. 'Er is een nieuwe regering in de maak met PVV, VVD, NSC en BBB. Met deze vier partijen zie ik mogelijkheden de maatregelen die in de pen zaten opnieuw te bespreken.'


Niet makkelijk

Die maatregelen zijn op de bedrijven onuitvoerbaar, zegt Koopmans, die daarbij verwijst naar een onderzoek van Wageningen University & Research. 'Daar hebben ze wetenschappelijk onderzoek gedaan naar twaalf bedrijfsmodellen en die komen met dat beleid allemaal in het rood te staan. Als de stapeling van beleid zo doorgaat, wordt het niet makkelijk om als boeren- of tuindersgezin nog een boterham te verdienen.'

In het rapport van informateur Kim Putters staan landbouw, natuur en voedselzekerheid als onderdeel voor het regeerakkoord dat de vorming van een programkabinet mogelijk moet maken. 'Juist dat dit bij elkaar is genoemd, stemt mij hoopvol. Ook de verkiezingen in Europa leiden tot een andere visie en dat zal voor ander beleid zorgen. Er zijn nu al versoepelingen aangekondigd', zegt Koopmans.


Kaalslag en kostprijsverhoging

Ondanks dat vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit herhaaldelijk wordt gesteld dat de derogatie niet meer terugkomt, wil Koopmans daar met het nieuwe kabinet wel over in gesprek. 'Nederland moet ervoor vechten derogatie in een bepaalde vorm overeind te houden. Straks moet de helft van de koeien naar de slacht. Dat betekent een kaalslag en een kostprijsverhoging.'

Aan de berichtgeving over de slechte waterkwaliteit kan Koopmans zich ergeren. 'De landbouw heeft al hele grote slagen gemaakt, maar ze verhogen de normstelling. Door het verlies van de derogatie kom je dan op een punt dat de lat te hoog ligt om overheen te kunnen springen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer