Kritiek op geitenstop in Weststellingwerf

'De strekking van het plan is goed. Maar de uitzonderingen halen het weer onderuit.' Volgens de advocaat van enkele inwoners van het Friese Oldeholtpade deugt het bestemmingsplan voor een geitenstop in de gemeente Weststellingwerf niet.

Kritiek+op+geitenstop+in+Weststellingwerf
© Twan Wiermans

De advocaat vraagt de Raad van State het plan buiten werking te stellen. 'Je zet de voordeur op slot en de achterdeur open. Dan haal je de bescherming van de volksgezondheid onderuit.' Daarmee doelt hij op de uitzonderingen in het plan die de nieuwvestiging of de uitbreiding van een geitenhouderij binnen de gemeente toch mogelijk maken.

De directe aanleiding voor de kritiek op het plan voor de geitenstop is de aanvraag voor uitbreiding van een geitenhouderij aan de Hoofdweg in Oldeholtpade. De ondernemer wil uitbreiden van 800 naar 1.300 geiten. De buren zijn daar niet blij mee, want de nieuwe stal voor de geiten komt op nog geen 150 meter van hun woning te staan. Dat is fors binnen de afstand die door onder andere de GGD wordt geadviseerd om gezondheidsklachten zoals longontstekingen te voorkomen.

De aanvraag voor de uitbreiding ligt al lange tijd bij de gemeente op tafel en daar wordt waarschijnlijk binnenkort over beslist. De advocaat van de gemeente stelt dat het voorgaande bestemmingsplan een uitbreiding van de geitenhouderij mogelijk maakte. Daarom kon de gemeente toen al niet weigeren.


Moeilijk te weigeren

En door de uitzonderingen op de geitenstop kan de vergunning ook nu moeilijk worden geweigerd. Een van de uitzonderingen is namelijk dat lopende aanvragen ten tijde van de instelling van de geitenstop toch kunnen worden vergund. De advocaat van de buren stelt dat die aanvraag nooit openbaar bekend is gemaakt en daarom feitelijk niet bestaat.

De andere uitzondering is dat een vergunning ondanks de geitenstop kan worden verleend, als een gezondheidsonderzoek aantoont dat er geen risico's voor omwonenden zijn. Welk onderzoek dat is, blijkt volgens de advocaat van de buren niet uit de regels van het bestemmingsplan. Dat zou wel duidelijk moeten zijn.


Nieuw RIVM-onderzoek

Wel vermoedt de advocaat dat het gaat om een nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de gevolgen van geitenhouderijen voor omwonenden. Dat wordt aan het eind van het jaar verwacht.

Eerdere onderzoeken van het RIVM vormden volgens de Raad van State overigens geen goede redenen om een geitenstop af te kondigen. Het oorzakelijke verband tussen longontstekingen bij omwonenden van geitenhouderijen kon niet door het rijksinstituut worden aangetoond.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer