Natte uien inschuren in december: '1998 peanuts vergeleken met dit jaar'

Het is half december, maar dit weekend gaan de kletsnatte uien van akkerbouwer en loonwerker Adriaan Sandee uit Onstwedde de bewaring in. 'Het water loopt hier uit de schuur, zo nat zijn de uien. De herfst van 1998 was peanuts vergeleken met dit jaar.'

Natte+uien+inschuren+in+december%3A+%271998+peanuts+vergeleken+met+dit+jaar%27
© Koos v.d. Spek

De Groningse ondernemer laadde vrijdag op een kleiperceel in Vriescheloo de uien op en draaide ze daarna de schuur in. 'Een paar weken flink stoken in de bewaring en dan gaan ze zo snel mogelijk de deur uit. De kwaliteit van de uien lijkt nu nog goed. Ik hoop dat we ze droog krijgen', zegt Sandee.

Hij rooide de uien al in september, maar kon vanwege de nattigheid niet eerder op het land terecht om te laden. 'Op de kleigronden hebben we nog circa 7 hectare op zwad liggen. Laden doen we met twee aangepaste aardappelrooiers, die twee rijen in één werkgang kunnen meenemen', licht Sandee toe. 'De rooiers kunnen de uien relatief schoon in de kippers draaien.


'We proberen de uien nu zo snel mogelijk van het land te krijgen, vaak met twee trekkers voor één kipper. Dat gaat tegen mijn gevoel in, maar nood breekt wet. Nog langer wachten is denk ik ook niet verstandig', vindt de akkerbouwer en loonwerker. Volgens Sandee is het in Noordoost-Groningen nooit zo lang nat geweest. 'Ze hebben het hier allemaal over 1998. Maar dat oogstseizoen was peanuts vergeleken met dit jaar.'

Hoewel de kwaliteit van de uien nog goed lijkt, heeft Sandee minder hoge verwachtingen van de opbrengst. 'Het zijn goede en harde uien, maar ik schat in dat we niet meer dan 40 ton van een hectare halen. Omdat we in de bewaring flink gaan stoken, verwacht ik dat we ook meer droogverlies dan normaal hebben.'


Zonder een extra trekker ervoor komen de uien niet van het land af.
Zonder een extra trekker ervoor komen de uien niet van het land af. © Koos v.d. Spek

Sandee spreekt al met al van een 'dramajaar'. 'Vanaf het begin van het seizoen tot nu. We oogsten de aardappelen nu met drie rooiers op rupsbanden. De suikerbieten gaan met een twaalfrijer uit de grond. Daarnaast moeten we ook nog cichorei rooien. Er zijn nu veel landbouwbeurzen en shows bij dealers. Dit jaar komen we daar niet aan toe', betreurt de ondernemer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer