Minder varkens geslacht in Europese Unie in 2023

Het aantal varkensslachtingen in de Europese Unie is vorig jaar met 7,3 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Omdat de dieren iets zwaarder waren, is de varkensvleesproductie minder hard gedaald. Het betreft een min van 6,6 procent tot 20,60 miljoen ton. Het aantal slachtingen nam vorig jaar in geen enkele lidstaat toe.

Minder+varkens+geslacht+in+Europese+Unie+in+2023
© Archief Marcel Bekken

De teruggang in het aantal varkensslachtingen was vooral dramatisch in Denemarken. Dat land slachtte 18,7 procent minder varkens, wat resulteert in een totaal van 14,5 miljoen dieren, zo blijkt uit cijfers van het Europees Statistisch Bureau Euostat. De grootste varkensvleesproducent in de Europese Unie, Spanje, heeft onlangs zijn productiecapaciteit aanzienlijk uitgebreid.

Spanje noteerde het afgelopen jaar echter wel weer – voor het tweede jaar op rij – een daling in het aantal slachtingen. Het gaat om een min van 6,5 procent, wat het totale aantal geslachte varkens op 53 miljoen zet. Ook in Duitsland is minder geslacht: -7 procent. In totaal hingen vorig jaar in dit land 43,8 miljoen varkens aan de slachthaak. In Nederland daalde het aantal varkensslachtingen in 2023 met 13,1 procent naar 14,7 miljoen varkens.

In totaal werden in de Europese Unie vorig jaar 219,6 miljoen varkens geslacht. Dat waren er in 2021 nog ruim 30 miljoen meer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer