'Maak natuurlijk boeren eenvoudig'

Ondernemers gaan alleen natuurlijk boeren als het eenvoudig en toegankelijk is. Dat stelt Gerard Teuling van MVO Nederland in dit opiniestuk.

%27Maak+natuurlijk+boeren+eenvoudig%27
© Marcel Berendsen

De huidige plannen van provincies en het Rijk zijn onvoldoende om de nationale doelen voor natuur, stikstof, klimaat en water van 2030 en 2035 te halen, zo concluderen diverse kennisinstellingen. Ze adviseren boeren veel meer kostbare, vergaande maatregelen te nemen.

In dat licht is het niet gek dat in Brussel de straten regelmatig vol staan met trekkers, een symbool van onmacht en weerstand. En met succes; de EU versoepelt duurzame regelgeving ten faveure van de intensieve landbouw. De grote verliezer van beide gevallen is de natuur. En daarmee uiteindelijk de boeren, ook degenen die op die trekkers zitten.

Voor natuur en boeren is er eigenlijk maar één oplossing: natuurlijke landbouw. Daarin werken boeren mee met de natuur, in plaats van ertegenin. Gelukkig zijn er steeds meer die dat inzien. Kijk alleen al naar de initiatieven in Nieuwe Oogst, van nieuwe boeren die zien dat het anders kan, tot zij die hun bedrijf omschakelen. Het aandeel natuurlijke boeren is echter nog klein. Omschakelen is vaak te moeilijk, te duur en met te veel financieel risico.

Steeds meer ondernemers zien in dat er voor natuur en boeren eigenlijk maar één oplossing is: natuurlijke landbouw

Gerard Teuling, sectormanager agrifood bij MVO Nederland

En dus moet natuurlijke landbouw eenvoudiger, toegankelijker en begrijpelijker. Het is onbestaanbaar dat heel Nederland baat heeft bij een gezonde bodem, schoon water en meer biodiversiteit, terwijl boeren die daaraan willen bijdragen tegen een muur van regels en belangen aanlopen. Dit demotiveert sommigen zelfs zo, dat ze dan maar helemaal met die verduurzaming stoppen.

Ongelofelijk zonde, want de kans is groot dat ze dan blijven werken op een manier die de natuur verder verzwakt, in plaats van herstelt. Dat ze nog verder in de weerstand schieten. En dus dat de doelen voor de komende jaren nog verder op de schop moeten.

Natuurlijke landbouw de standaard maken is niet eenvoudig. Sterker nog: dat is een van de moeilijkste puzzels die te leggen is. Partijen en boeren werken wel aan de oplossing, maar dat doen ze veelal los van elkaar. Dat is niet efficiënt en gaat niet snel genoeg.


Collectief

Daarom richtte MVO Nederland 'Boeren. Natuurlijk!' op, een collectief waarin vertegenwoordigers uit de hele voedselketen samenwerken om natuurlijke landbouw de standaard te maken. Banken, financiers, verzekeraars, agronomen, bodembiologen, overheden, coöperaties en inkopers. Met dit collectief bieden we boeren kennis, financiering en afzetmogelijkheden op maat.

We leggen de puzzel vanuit gedeelde verantwoordelijkheid en vormen nieuwe ketens: van boer tot inkoper, en van zorginstelling tot restaurant of supermarkt. Stap voor stap maken we de markt voor natuurlijke landbouw sterker en groter. En bieden boeren zo zekerheid op lange termijn, zonder dat ze terechtkomen in een bureaucratische wirwar aan onbegrijpelijke regels.


Bestaanszekerheid

Boeren én natuur verdienen bestaanszekerheid. En dat lukt alleen als natuurlijke landbouw eenvoudiger en toegankelijker wordt. De politiek biedt wat dat betreft weinig hoop, dus doe het zelf, maar dan wel samen. 'Boeren. Natuurlijk!' laat zien dat het kan.

Mijn tip? Ga in gesprek in je keten, met een open blik. Wat heb je van elkaar nodig om natuurlijke landbouw te doen slagen? Herstel relaties en onderling vertrouwen. En sluit je aan bij 'Boeren. Natuurlijk!' of andere (regionale) samenwerkingsverbanden. Alleen zo krijgen boeren en natuur de bestaanszekerheid die ze verdienen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer