Areaal agrarisch natuurbeheer in Gelderland verdrievoudigd

Boeren die in het werkgebied van agrarisch natuurcollectief BoerenNatuur Veluwe met een bedrijfsnatuurplan werken, hebben hun gezamenlijke oppervlakte aan agrarisch natuurbeheer verdrievoudigd. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het Platform Natuurinclusieve Landbouw.

Areaal+agrarisch+natuurbeheer+in+Gelderland+verdrievoudigd
© APA

In het kader van het project Natuurinclusieve Landbouw stelde BoerenNatuur Veluwe de afgelopen twee jaar voor 145 agrarische ondernemers een bedrijfsnatuurplan op. Driekwart van hen sloot een nieuw beheercontract af voor agrarisch natuurbeheer of ging over tot uitbreiding, schrijft BoerenNatuur Veluwe in een persbericht.

Met de afgesloten contracten leveren agrariërs volgens het collectief een bijdrage aan de biodiversiteit via een breed pakket aan maatregelen. Zo kwam er 80 hectare extra aan botanische hooilanden in beheer als foerageergebied voor vogels. Daarnaast zijn de kruidenrijke akkers en akkers voor wintervoedsel uitgebreid en is het landschap versterkt met 10 kilometer aan heggen en struweelhagen en tien natuurlijk ingerichte poelen.

De resultaten van het platform laten zien dat landbouwers die een natuurplan laten maken, daadwerkelijk stappen zetten om de biodiversiteit op hun bedrijf te vergroten. Binnen het project is ruimte voor meer. Het doel van BoerenNatuur Veluwe is om voor de zomer van 2024 in totaal 160 bedrijfsnatuurplannen gereed te hebben.


Onzekerheden in beleid

Ondanks de positieve resultaten leven er bij de deelnemende boeren zorgen over onzekerheden in beleid, meldt het collectief. Het betreft onder meer het gebrek aan een duurzame financiële basis voor natuurbeheer op landbouwbedrijven.

BoerenNatuur Veluwe werkt samen met de provincie Gelderland en andere partners in het platform aan thema's om meer agrariërs te stimuleren natuurbeheer duurzaam in de bedrijfsvoering op te nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer