Zienswijze LTO op elektriciteitsplan Alphen aan den Rijn

Namens afdeling Groene Hart heeft LTO Noord haar zienswijze gedeeld op het ontwerpbestemmingsplan van het elektriciteitsstation Hazerswoude-Rijndijk van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het bestemmingsplan was tot woensdag 10 januari ter inzage gelegd.

Zienswijze+LTO+op+elektriciteitsplan+Alphen+aan+den+Rijn
© Dirk Hol

De Barrepolder in Zuid-Holland is het voorkeursgebied voor een nieuw elektriciteitsstation. Alphen aan den Rijn wil samen met de bewoners nadenken over de landschappelijke inpassing van het station in combinatie met Tennet en Liander. Dit proces begint waarschijnlijk in februari of maart 2024.

LTO vindt het positief dat de gemeente het ontwerpbestemmingsplan heeft ontwikkeld met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden uit de omgeving. Toch vindt LTO dat de landbouw, die een belangrijk onderdeel is van het onderzoeksgebied waar deze hoogspanningsverbinding in komt te liggen, onvoldoende is meegenomen in het participatieproces.

'Slechts enkele agrariërs hebben een brief ontvangen, terwijl andere agrariërs geen informatie hebben gekregen. Het participatieproces moet representatief zijn voor alle betrokken belanghebbenden, waaronder de landbouw', schrijft LTO in haar zienswijze.


Agrosector van cruciaal belang

Het zoekgebied heeft ruimtelijke kwaliteiten, landschappelijke inpassing en inrichtingsprincipes rond het elektriciteitsstation Hazerswoude-Rijndijk onderzocht. De agrarische sector is volgens LTO van cruciaal belang vanwege de mogelijke routes voor deze ondergrondse hoogspanningsverbinding.

'Het beoogde tracé loopt immers dwars door agrarische percelen', schrijft de belangenbehartiger. 'Dit zal als consequentie hebben dat opnieuw kwalitatief goede landbouwgrond in Zuid-Holland verloren gaat. We kunnen nu gewoon geen landbouwgrond meer missen.'

Daarnaast mist LTO in de plannen aandacht voor bodem en water, in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De organisatie vraagt Alphen aan den Rijn om aan te geven in hoeverre hier rekening mee is gehouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer