Idee BBB: bouw leegstaande stallen en schuren om tot woningen

De regering moet de wet- en regelgeving aanpassen zodat leegstaande stallen en schuren kunnen worden omgebouwd naar woningen. Dat vindt BBB.

Idee+BBB%3A+bouw+leegstaande+stallen+en+schuren+om+tot+woningen
© Ruben Meijerink

BBB-Kamerleden Cor Pierik en Mona Keijzer hebben een motie ingediend waarin zij minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) verzoeken de wet aan te passen om de ombouw mogelijk te maken. Hiervoor is ruime steun in de Tweede Kamer.

BBB stelt dat veel jongeren in landelijke gebieden geen koop- en huurwoningen kunnen vinden in hun eigen dorp of gemeente vanwege de huidige schaarste op de woningmarkt. Anderzijds zien ze ook dat stallen en schuren een andere bestemming krijgen als boeren stoppen. Daar komt bij dat de BBB'ers zien dat er jongeren noodgedwongen illegaal in leegstaande schuren wonen om dakloosheid te vermijden.

Leegstaande schuren kunnen relatief eenvoudig worden omgebouwd tot kwalitatieve (huur)woningen, vinden Pierik en Keijzer. Lokale wet- en regelgeving belemmert deze ombouw. Daar komt volgens hen bij, dat de verbouwing van leegstaande schuren tot woningen duurzaam hergebruik van materialen stimuleert, de veiligheid op het platteland bevordert, weinig effect heeft op het energie- en waterverbruik, en betaalbare huisvesting kan bieden aan jongeren in landelijke gebieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer