LTO Noord wil afwegingsladder voor uitbreiding defensielocaties

LTO Noord vraagt het ministerie van Defensie meer rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen in de land- en tuinbouw waar het gaat om nieuwvestiging van defensieactiviteiten. Dat zegt de belangenorganisatie in reactie op het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie.

LTO+Noord+wil+afwegingsladder+voor+uitbreiding+defensielocaties
© Dirk Hol

In het programma wil het ministerie het aantal activiteiten op huidige landbouwgrond fors uitbreiden. Het gaat om nieuwe kazernes, oefenterreinen, munitieopslaglocaties en laagvliegzones voor helikopters.

LTO Noord pleit voor het hanteren van een afwegingsladder. Daarmee worden de prioriteiten van defensie meer in balans gebracht met de belangen van de omgeving. Zo moet volgens de organisatie eerst worden gekeken naar het beperken van de ruimtevraag door Defensie. Zo mogelijk moeten huidige locaties intensiever worden ingezet of verlaten locaties opnieuw in gebruik worden genomen.


Combinatie met natuurgebied

De combinatie met een natuurgebied is volgens LTO Noord in het verleden ook goed mogelijk gebleken. Verschillende voormalige oefengebieden zijn inmiddels aangewezen als Natura 2000-gebied en herbergen de meest bijzondere natuursoorten.

In het algemeen moet voor ieder afzonderlijk plan een landbouweffectenrapportage worden opgesteld, bepleit LTO Noord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer