Onderzoek ILVO: biofilm wordt gevormd door geraffineerd ecosysteem

Een biofilm bestaat niet uit één bacterie, maar uit een geraffineerd ecosysteem waarbinnen bacteriën samenwerken. Zogenoemde sleutelbacteriën vormen de hoeksteen van zo'n ecosysteem. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgische Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).

Onderzoek+ILVO%3A+biofilm+wordt+gevormd+door+geraffineerd+ecosysteem
© Eigen Foto

Een biofilm is een laagje bacteriën dat zich kan vormen op roestvrijstalen materialen, zoals zuiveltanks en in waterleidingen. Resultaat van het onderzoek dat Faizan Ahmed Sadiq heeft uitgevoerd, is dat er nu meer inzicht is in de samenstelling van de in een biofilm aanwezige bacteriesoorten. Sleutelbacteriën vormen de hoekstenen van zo’n ecosysteem. Ze stimuleren de groei van andere soorten en zorgen voor een substantie die de hele bacteriegemeenschap beschermt.

Met de kennis en inzichten die voortvloeien uit het onderzoek, kan de biofilm en het schoonmaken van roestvrij staal en leidingen effectiever ter hand worden genomen. Het onderzoek werd gefinancierd door de beurs Marie Sklodowska-Curie uit het Europese Horizon2020-programma. In het onderzoek werkte ILVO samen met de KU Leuven en de universiteit van Kopenhagen.


Zuivel kwetsbaar

Een sleutelbacterie die vaak voorkomt bij de productie van zuivel is Microbacterium lacticum. Biofilms in de melktank werken besmetting met pathogenen in de hand en kunnen ervoor zorgen dat zuivel sneller bederft. Het risico in deze sector is extra groot, omdat de temperatuur, de vochtigheid en het werken met organisch materiaal de ideale omstandigheden scheppen voor de groei van bacteriën en de vorming van biofilms.

Dankzij het onderzoek van Sadiq is nu duidelijk waarom dat laagje bacteriën, zelfs met uitgebreide hygiëneprotocols, zo moeilijk aan te pakken is. Een biofilm blijkt immers te bestaan uit verschillende bacteriesoorten die in een ecosysteem samenleven en met elkaar interageren.

Het onderzoek krijgt een vervolg dat moet leiden tot concrete aanbevelingen, geeft Faizan Ahmed Sadiq aan. Niet alleen voor de zuivelindustrie. Ook voor de pluimvee- en varkenssector wordt gekeken naar de vorming van biofilms in drinkwaterleidingen en hoe schoonmaakprotocols verbeterd kunnen worden op basis van de inzichten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer