Ieren vrezen gevolgen EU-eisen voor kalverexport

Als de Europese voorstellen op het gebied van dierenwelzijn doorgang vinden, komt bijna driekwart van de Ierse kalverexport in de knel. Dat vreest het Ierse ministerie van Landbouw, Voedsel en Marine (DAFM).

Ieren+vrezen+gevolgen+EU%2Deisen+voor+kalverexport
© Marcel Berendsen

De Europese Commissie heeft voorgesteld dat kalfjes minimaal vijf weken oud moeten zijn en minstens 50 kilo moeten wegen voordat ze over grote afstand mogen worden vervoerd. Dit zou gelden voor driekwart van de Ierse kalveren, waardoor melkveehouders in het land de dieren veel langer op het bedrijf moeten houden.


De Ierse landbouwminister Charlie McConalogue stelt in een reactie dat Ierland weliswaar ‘de hervorming van de regels inzake dierenwelzijn tijdens bewindsman onder meer dat nieuwe er geen rekening wordt gehouden met e geografische omstandigheden van Ierland en het recht van Ierse bedrijven op behoud van volledige toegang tot de interne EU-markt.


Onvoldoende dierenartsen

Het land heeft bovendien niet genoeg gediplomeerde dierenartsen die volgend nieuwe regels de veetransporten over zee naar niet-EU-landen moeten begeleiden.

EU-maatregelen die de Ierse markttoegang ‘bedreigen’ en Ierse boeren in een nadelige positie plaatsen ten opzichte van hun EU-collega’s zullen waarschijnlijk op ‘sterke tegenstand’ van de Ierse landbouwsectoren stuiten, verwacht McConalogue.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer