Convenant dierwaardige veehouderij klaar voor volgend kabinet

De sector en de overheid werken hard aan Convenant dierwaardige veehouderij. 'Doel is dat dit klaar is voor het volgende kabinet, zodat het niet om de uitkomst heen kan', zegt Hugo van Kasteel als directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Convenant+dierwaardige+veehouderij+klaar+voor+volgend+kabinet
© Marcel Berendsen

De meeste partijen zijn nog met elkaar in onderhandeling over Convenant dierwaardige veehouderij. Het is volgens de topambtenaar van groot belang om voort te bouwen aan dit convenant, stelde hij donderdag 5 oktober tijdens het symposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Poultry Expertise Centrum (PEC) in het Gelderse Barneveld.

Er moeten goede afspraken worden gemaakt over het dierenwelzijn en hoe die afspraken concreet zijn te maken. Het moet duidelijk worden waar we met het dierenwelzijn naartoe gaan, stelt Van Kasteel. 'Met een goede uitkomst moet het convenant dan zodanig zijn ingevuld dat een nieuw kabinet er niet meer omheen kan om dit in de formatieonderhandelingen op te nemen.'


Vogelgriepvaccinatie

Een ander aandachtspunt van Van Kasteel is de aanpak van vogelgriep. Gelukkig is het aantal uitbraken de afgelopen periode beperkt gebleven. De 125 uitbraken van de afgelopen jaren, waarbij 6 miljoen stuks pluimvee deels preventief geruimd moesten worden, wil hij liever niet nogmaals meemaken. Zijn hoop is gevestigd op de vaccinatie tegen vogelgriep. De huidige veldproef moet aantonen of dat in de praktijk gaat lukken.


Dan zijn er ook nog de handelsrelaties. Daaraan moet worden gewerkt, blijkt uit de ervaring in Frankrijk. Sinds de start van de vaccinatie daar bij eenden en ganzen hebben de Verenigde Staten en Japan hun grenzen voor Franse producten gesloten. Voor Nederland zou dit flinke problemen opleveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer