Nepluvi: 'Nederlandse vleeskuikensector krimpt stevig'

De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) ziet een 'significante afname' van het aantal kippen in Nederland. Volgens voorzitter Gert-Jan Oplaat is dat een ontwikkeling die wordt veroorzaakt door de vraag naar langzaam groeiende kippen en diervriendelijke productiemethoden.

Nepluvi%3A+%27Nederlandse+vleeskuikensector+krimpt+stevig%27
© Twan Wiermans

'Op deze manier wordt de noodzaak om de veestapel te halveren automatisch opgelost door de pluimveesector', stelt Oplaat. Nepluvi ziet dat veel pluimveehouders de overstap maken naar langzaam groeiende kippen, waarbij de dieren meer ruimte krijgen en langer in de stal verblijven voorafgaand aan de slacht. 'Deze veranderingen hebben geleid tot een afname van 40 procent in de totale productie van pluimveevlees in Nederland, een ingrijpende verandering voor de sector', vindt de voorzitter van Nepluvi.

Vleeskuikens van langzaam groeiende rassen groeien maximaal 30 tot 40 gram per dag en zijn onder het Beter Leven-keurmerk de enige toegestane optie. Deze overstap helpt fysieke en gezondheidsproblemen bij de dieren te voorkomen en draagt bij aan het welzijn van de kippen.


Schril contrast

Oplaat benadrukt dat de krimp in Nederland 'in schril contrast staat' met de verwachte wereldwijde groei in de vraag naar pluimveevlees. 'Naar verwachting neemt de wereldwijde vraag naar pluimveevlees met 50 procent toe tot 2050, voornamelijk vanwege de groei van de wereldbevolking.' Dit zet de Nederlandse keuze voor langzaam groeiende en duurzamere methoden volgens hem 'in een uniek perspectief'.

Daarnaast ziet Nepluvi een ontwikkeling van 'significante concentratie' in de pluimveeslachterijsector. Er zijn nu acht tot tien eigenaren van alle slachterijen in Nederland. Tegelijkertijd is er een toename in de import van pluimveevlees uit het buitenland, dat in Nederland wordt verwerkt. Volgens Nepluvi veranderen de marktomstandigheden en consumentenvoorkeuren snel.


Schommelend beeld

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal vleeskuikens in Nederland de laatste paar jaar inderdaad wat afneemt. Al is het totale beeld sinds 2000 ook wel wat schommelend. In 2000 waren er 50.936.600 vleeskuikens op Nederlandse boerderijen. In 2005 en 2010 waren dat er ongeveer 5 miljoen minder en in 2015 was het aantal vleeskuikens weer bijna op het oude niveau. In 2022 lag het aantal vleeskuikens op 45.903.300 dieren.

Ook bij andere pluimveediersoorten zijn dalende aantallen te zien. Het aantal kalkoenen in Nederland nam sinds 2000 significant af van 1.543.800 dieren naar 575.600 in 2022. Het aantal vleeseenden nam ook af, van 1.087.000 in 2010 naar 644.100 in 2022.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer