Pluimveehouders vinden oprecht geluk tussen kippen en kuikens

Jolanda (52) en Antoine (54) van de Kruijs uit Swartbroek delen een grote passie voor pluimvee. Ze zijn al meer dan twintig jaar actief in de pluimveehouderij en hebben een succesvol bedrijf opgebouwd.

Pluimveehouders+vinden+oprecht+geluk+tussen+kippen+en+kuikens
© LLTB

Antoine van de Kruijs is geboren in Leuken, gemeente Weert, waar zijn ouders destijds een melkveebedrijf runden. Door een verandering in de bestemming werd het houden van de koeien op deze locatie echter onmogelijk. Het gezin verhuisde naar Schoor in Nederweert, nadat ze hier eerst een varkensstal en twee kippenhokken hadden gebouwd.

Jolanda van de Kruijs komt uit een boerenfamilie in Baexem (Midden-Limburg), die zich bezighoudt met akkerbouw en varkens. Naast ondernemers zijn Jolanda en Antoine van de Kruijs ook trotse ouders van vier kinderen, en vormen ze nog altijd een warm en gezellig stel. Dit had zomaar anders kunnen zijn.

Toen Antoine van de Kruijs zijn studie had afgerond, kruiste zijn pad dat van leerling-apothekersassistente Jolanda van de Kruijs in 1988 op de kermis in Nederweert. 'Het was liefde op het eerste gezicht en in 1993 zijn we in het huwelijksbootje gestapt', vertelt zij.

We vinden het geweldig om van elk soort pluimvee te leren

Jolanda van de Kruijs, pluimveehouder

Voor haar was dit het begin van een toekomst, die ze als kind nooit had kunnen voorzien. 'Ik heb altijd geroepen dat ik nooit met een boer zou trouwen', zegt ze lachend. 'Thuis zag ik hoe hard mijn ouders werkten en hoe weinig vrije tijd ze hadden. Maar ondanks een moeilijke start, bleek het ondernemerschap in mijn bloed te zitten en voelde ik me helemaal op mijn plek in het boerenleven.'


Ontwikkelingen

Voor hun huwelijk renoveerden Jolanda en Antoine van de Kruijs de woning bij het bedrijf op Swartbroek, waar ze samen introkken. Zij trad officieel toe tot de bestaande maatschap, die drie locaties omvatte.

In 1997 werden ze officieel eigenaar door de drie bedrijven van zijn ouders over te nemen. Jolanda van de Kruijs was verantwoordelijk voor de legkippen, terwijl Antoine van de Kruijs zich bezighield met de kalkoenen.

Door de jaren heen heeft het ondernemersechtpaar veel verschillende soorten pluimvee gehouden. In 2011 is het bedrijf door een verandering in de wetgeving overgegaan van legbatterij- naar scharrelkippen.

In diezelfde tijd hebben ze één locatie met kalkoenen omgebouwd naar opfokscharrelkippen. En daarna is de andere locatie met kalkoenen omgebouwd naar vleeskuikens. Zo ging de passie voor pluimvee verder met drie andere soorten kippen.


Familie van de Kruijs
Familie van de Kruijs © Boeren van Weert

Sinds eind 2022 houden ze alleen nog vleeskuikens met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Vanaf begin 2023 is dit een minimale vereiste voor het kippenvlees in de Nederlandse supermarktschappen.

Jolanda van de Kruijs: 'We vinden het geweldig om van elk soort pluimvee te leren. Van de kennis die het ons oplevert en de eisen waaraan we moeten voldoen, hebben onze dieren alleen maar voordeel. Mijn man verzorgt de technische kant van de bedrijfsvoering en dierverzorging. Ik richt mij op de planning en administratie naast dierverzorging. We sluiten goed bij elkaar aan en zijn een sterk team.'

De twee voelen zich oprecht gelukkig als ze tussen de kuikens in de stal lopen. 'De verantwoordelijkheid om ze gezond te laten opgroeien maakt ons tot trotse 'ouders', zegt Jolanda van de Kruijs met een glimlach.


Van kleins af aan

Jolanda en Antoine van de Kruijs hebben vier kinderen: Anne (25), Wim (24), Maureen (23) en Nina (21), van wie er nog twee thuis wonen. Zij hebben van kleins af aan hun ouders in het bedrijf geholpen. Het combineren van een groot gezin met een eigen bedrijf was volgens Jolanda van de Kruijs niet altijd even gemakkelijk voor haar en haar man. Toch deden ze er alles aan om betrokken ouders te zijn.

'Bij schoolactiviteiten waar vrijwilligers nodig waren, gaf ik mij zoveel mogelijk op. Ik startte gewoon nóg eerder met mijn dag. Andere moeders vroegen zich weleens af hoe ik het allemaal voor elkaar kreeg.'

Jolanda en Antoine van de Kruijs koesteren de volwassenheid van hun kinderen. 'We hebben ze geleerd om zelfstandig te zijn. Vanaf een bepaalde leeftijd lieten we ze hun eigen veters strikken en boterhammen smeren. Ik heb ze ook gestimuleerd om in andere sectoren werkervaring op te doen', zegt Jolanda van de Kruijs. 'Als ik zie hoe zelfredzaam ze nu zijn, vervult me dat met grote vreugde.'

Het is nog onzeker of het pluimveebedrijf in de toekomst wordt overgenomen. Om deze reden heeft de familie onlangs het scharrelkippenbedrijf verkocht. Antoine van de Kruijs: 'Een bedrijf stoppen doe je niet zomaar, dit duurt langer dan je verwacht. En het loopt vaak ook anders dan je verwacht.

'Op dit moment willen we doorgaan met onze andere twee bedrijven, zonder personeel. Maar we hebben een waardevolle les geleerd: als we ooit volledig willen stoppen, moet je niet wachten tot je echt niet meer kunt.'


Bedrijfsgegevens

Naam: Jolanda en Antoine van de Kruijs Woonplaats: Swartbroek (LB) Bedrijf: Pluimveehouderij. Jolanda (52) en Antoine (54) van der Kruijs zijn al ruim 25 jaar actief in agrarische sector in Swartbroek. Hier zijn ook hun vier kinderen Anne, Wim, Maureen en Nina opgegroeid. Door de jaren heen hebben ze diverse soorten pluimvee gehad en verkopen ze hun eigen producten aan huis en bij een boerderijwinkel in de buurt.
Dit artikel maakt deel uit van een reeks over de Boeren van Weert. Dit is een initiatief van lokale Weerter landbouwers en veetelers die graag willen laten zien wie zij zijn, wat ze doen en hoe ze maatschappelijke uitdagingen ombuigen in kansen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer