Ministerie onderzoekt illegale donatie aan BBB

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat onderzoek doen naar een mogelijk illegale donatie aan de BoerBurgerBeweging (BBB).

Ministerie+onderzoekt+illegale+donatie+aan+BBB
© Dirk Hol

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie laten weten aan nieuwszender BNR. Het gaat om een gift in natura van ReMarkAble, het communicatiebureau van Wim Groot Koerkamp, een van de oprichters van BBB.

Eerder werd al bekend dat ReMarkAble in 2022 meer dan 200.000 euro verdiende aan werkzaamheden voor BBB, waaronder het beheer van de webshop en het versturen van persberichten. Groot Koerkamp stond zelf op facturen vermeld met een uurtarief van 110 euro.


In reactie liet BBB toen weten dat het gefactureerde bedrag nooit was afgerekend, omdat de partij een korting van 40 tot 70 euro op het uurtarief was verleend. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet die korting als een donatie aan de partij. 'Als een persoon of bedrijf een gratis dienst verleent of korting geeft op de marktconforme prijs van die dienst, moet het verschil worden gezien als een gift in natura', laat een woordvoerder van het ministerie weten.


Invloed uitoefenen

Dit soort giften moeten bij wet worden gepubliceerd in het jaarverslag van een politieke partij. Die verplichting is er om te voorkomen dat anonieme geldschieters invloed kunnen uitoefenen op het beleid van partijen. BBB heeft de gift in kwestie niet in het jaarverslag over 2022 staan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft BBB om toelichting gevraagd.

In het jaarverslag over 2021 stond wel een donatie in natura van ReMarkAble ter hoogte van 45.000 euro vermeld, maar de accountant weigerde toen af te tekenen op de post omdat er onvoldoende 'controle-informatie over de juistheid en volledigheid' was verstrekt over de post.


Mogelijk meer regels overtreden

BBB heeft wellicht meer regels overtreden. Het is immers verboden voor individuen om meer dan 100.000 euro te schenken aan politieke partijen. De kans bestaat dat de verleende korting dit bedrag overschrijdt. Ruud Koole, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Leiden: 'De partij moet dan het te veel betaalde bedrag terugstorten.' Volgens hem is het niet meteen duidelijk wat er moet gebeuren in het geval van een gift in natura.

Mocht het ministerie concluderen dat er regels zijn overtreden door BBB, dan wordt de Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) om advies gevraagd. Een mogelijke sanctie is een bestuurlijke boete, al gebeurt dat in de praktijk zelden. Zo legde toenmalig minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2020 een advies van Ctfpp naast zich meer om Forum voor Democratie te beboeten voor een ontoereikende boekhouding. De Ctfpp gaf BBB vlak voor de verkiezingen wel een reprimande omdat een bestuurslid van BBB had nagelaten financiële verslagen te ondertekenen.

Groot Koerkamp, die BBB in 2021 verliet en onlangs aankondigde zich vrij te maken van ReMarkAble, liet eerder weten dat de oprichting van BBB financieel gunstig was voor zijn partij. 'De oprichting van BBB heeft ons geen windeieren gelegd', tekende journalist Marcia Nieuwenhuis op in haar boek Met de trekker naar de macht. Zowel BBB als Groot Koerkamp wilde niet reageren op de kwestie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer