Provincie Drenthe met boeren op zoek naar effect inzaaien grasklaver

Provincie Drenthe is op zoek naar honderd melkveehouders in Drenthe die tegen een vergoeding willen meedoen aan een onderzoek naar de effecten van inzaaien van grasklaver. Het gaat om het onderzoeksproject '100 Boeren Bodemgezondheid'. Het heeft als doel inzicht te krijgen in het effect van klaverrijk grasland op de gewasopbrengst, de bodemmicrobiologie en de praktische toepasbaarheid in de bedrijfsvoering.

Provincie+Drenthe+met+boeren+op+zoek+naar+effect+inzaaien+grasklaver
© Pixabay

Daarnaast meten de onderzoekers bij twintig van de deelnemende bedrijven op twee verschillende tijdstippen de bodemmicrobiologie (alle bacteriën en schimmels), bodemchemie en voederwaarde van grasklaver. Voor dit onderzoek wordt het ingezaaide perceel in twee zones verdeeld, waarbij op de ene helft 50 procent kunstmest wordt gestrooid en op de andere helft 0 procent.

Deelnemende melkveehouders krijgen digitale enquêtes toegestuurd om de praktische toepasbaarheid van grasklaver te beoordelen. De vragen gaan onder andere over de hoeveelheid bespaarde kunstmest, opbrengst en smakelijkheid van grasklaver voor het vee.


Aanmelden

Melkveehouders kunnen zich via een aanmeldformulier opgeven en ook aangeven of zij geïnteresseerd zijn in onderzoek naar bodemkwaliteit en bodemleven. Voor beide onderzoekstrajecten krijgen deelnemers een vergoeding. Meer informatie over het project, de vergoeding en hoe melkveehouders zich kunnen aanmelden is te vinden op de website van de projectorganisatie.

Uit onderzoek blijkt dat klaver een unieke eigenschap heeft: het kan stikstof uit de lucht vastleggen in de bodem door samen te werken met de rhizobiumbacterie. Deze samenwerking resulteert in de vorming van wortelknolletjes op de klaverwortels. In deze knolletjes nemen bacteriën stikstof en koolstof op om eiwitten te produceren of stikstof beschikbaar te maken voor plantengroei. Dit betekent een aanzienlijke besparing op de hoeveelheid kunstmest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer