Vijf nominaties voor Het Beste Idee van Varkensland bekend

Een oplossing voor meer daglicht in de varkensstal, een voedselplaat voor het gebruik van luzerne als hokverrijking en een geurstof die staartbijten kan verminderen. Dat zijn drie van de vijf ideeën die zijn genomineerd voor de titel van de jaarlijkse innovatiewedstrijd Het Beste Idee van Varkensland.

Vijf+nominaties+voor+Het+Beste+Idee+van+Varkensland+bekend
© Jos Thelosen

Op zaterdag 16 november gaan vijf finalisten de strijd aan om het Beste Idee van Varkensland. Rainier van Gelderen noemt zijn idee 'Een neus voor lange staarten'. Het concept omvat een geautomatiseerd systeem, vergelijkbaar met een sprinkler, dat geuren verspreidt om varkens preventief of curatief afleiding te geven tijdens uitdagende situaties. Het moet daarmee een bijdrage leveren aan het verminderen van staartbijten.

Om een gegarandeerde lichtopbrengst in de stal te krijgen werkt Roy Janssen met bijverlichting en een daglichtbuis. Het idee is om naast daglichtbuizen ledlampen te plaatsen die door een lichtsensor worden aangestuurd. Dat moet leiden tot een gegarandeerde lichtopbrengst, betere verlichting voor de dieren en tegelijk een lager energieverbruik.


Leven lang ontwikkelen

Het idee van stichting Kennis Platform Varkenshouderij is een digitale omgeving waar varkenshouders, hun medewerkers en studenten een leven lang kunnen ontwikkelen. In samenwerking met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven ontsluit dit platform diverse leermiddelen zoals e-learning, aankondigingen van fysieke bijeenkomsten, webinars, korte introductievideo's en meer.

De Voedselplaat die Dick Wermink ontwikkelde, zorgt voor een dichtere vloer in het hok. Hierdoor is het mogelijk producten zoals luzerne bij te voeren. Het bijstrooien van voer wordt hierdoor eenvoudiger. Het is een positieve stap in het behoud van lange staarten en het voederbord is gunstig voor de klauwen van de dieren.

Mobiele composteerinstallatie

Lindert Verhagen wil met de mobiele composteerinstallatie Mobile Bio-Converter varkensmest composteren en hygiëniseren. Dat moet leiden tot een betere verwaarding van varkensmest.

'De Nederlandse varkenshouderij toont met deze en alle andere inzendingen die we hebben gekregen, dat ze continu streeft naar vooruitgang en bereid is tot verbetering op diverse terreinen', zegt projectleider Maron van de Plas van Het Beste Idee van Varkensland. 'De jury heeft de ingezonden ideeën beoordeeld op hun mate van vernieuwing en hun bijdrage aan duurzaamheidsvraagstukken, dierenwelzijn en het milieu. Ook werden aspecten meegewogen zoals de bijdrage aan het toekomstperspectief van de Nederlandse varkenshouders, een betere inkomenspositie voor hen, en het stimuleren van bewustere keuzes bij consumenten.'

Omdat de jeugd de toekomst vertegenwoordigt, stelt Het Beste Idee van Varkensland een finaleticket beschikbaar voor studenten. Op 26 september vindt de studentenchallenge plaats bij Westfort in het Utrechtse IJsselstein. In teams gaan studenten vernieuwende ideeën ontwikkelen. Het studententeam dat een wildcard wint, krijgt als zesde idee een plek op het podium tijdens de finale op 16 november 2023, die wordt gehouden bij Aeres Hogeschool in het Flevolandse Dronten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer