Onderzoek naar effect microplastic op bodem- en gewasgezondheid

Hoeveel microplastics bevinden zich in akkergrond? Welke invloed hebben ze op de gezondheid van bodem en gewassen? Kunnen bacteriën en schimmels die plastic afbreken een oplossing zijn? Deze vragen staan centraal in een internationaal onderzoek naar microplastics.

Onderzoek+naar+effect+microplastic+op+bodem%2D+en+gewasgezondheid
© Twan Wiermans

Boeren in Nederland, België en Luxemburg worden opgeroepen om deel te nemen aan het onderzoek. Zij kunnen hun akkergronden inschrijven om een grondstaal te laten nemen (onder strikte vertrouwelijkheid). Zij krijgen daar gratis een uitgebreide bodemanalyse voor terug.

Het onderzoek vindt plaats in het kader van het project 'MiCoS', een initiatief van de Universiteit Gent, in samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek en het Nederlands Instituut voor Ecologie. De onderzoekers zijn op zoek naar 240 akkergronden in de Benelux.


Tot 23 keer meer in bodem

'Beelden van plastic in zee zijn al goed gekend, maar plastic in de bodem is minder zichtbaar. Nochtans wordt geschat dat plastic in de grond 4 tot zelfs 23 keer meer voorkomt dan in de oceanen', zegt Caroline De Tender van de Universiteit Gent.

In de bodem breekt het plastic af in kleinere deeltjes onder invloed van zonlicht en hoge temperaturen. Deeltjes kleiner dan 5 millimeter worden microplastics genoemd en worden gezien als een groot risico voor mens en milieu.

'We weten nog niet hoeveel microplastics er voorkomen in akkergrond en of deze aantallen een effect hebben op de gezondheid van bodem en de plant. Het project 'MiCoS' focust in eerste instantie op het in kaart brengen van de aanwezigheid van microplastics in akkergronden en hieruit te voorspellen wat het effect is op het milieu en de plant. Daarom willen we samenwerken met boeren en tuinders in de Benelux die hun veld beschikbaar willen stellen voor ons om grondstalen te komen nemen', licht De Tender toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer