Landbouwminister: voldoende controle op microplastics in diervoeder

Er is voldoende controle op de aanwezigheid van resten van verpakkingsmateriaal als microplastics in diervoeder. Dat stelt landbouwminister Piet Adema in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Landbouwminister%3A+voldoende+controle+op+microplastics+in+diervoeder
© Twan Wiermans

Die partij had vragen gesteld naar aanleiding van een recent onderzoek van de Vrije Universiteit. Daaruit bleek dat in 80 procent van onderzochte monsters van melk, vlees, diervoer en bloed van dieren microplastics zaten.

Adema zegt in zijn beantwoording dat hij de resultaten van dit onderzoek serieus neemt. Hij stelt echter ook dat de wijdverbreide verspreiding van microplastic zich niet beperkt tot alleen diervoeder en dierlijke producten. De deeltjes worden ook aangetroffen in water, bodem, lucht, het menselijk lichaam en levensmiddelen.


De minister stelt in zijn antwoord op de vragen van de Partij voor de Dieren dat hij geen reden ziet om extra controles uit te laten voeren naar plastic in veevoer en verderop in de keten. Volgens hem controleren zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als de diervoerderbedrijven de producten op verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn bij de 225 controles die de afgelopen vijf jaar zijn uitgevoerd, slechts twee overtredingen geconstateerd van de toegestane hoeveelheid verpakkingsmateriaal in producten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer