Ministerie trekt ook voor laatste twee regio’s ophokplicht pluimvee in

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct ingetrokken voor de Gelderse vallei. Een van de redenen hiervoor is dat er sinds juli geen vogelgriepuitbraken meer zijn geweest. Met het intrekken van de maatregelen vervalt meteen de algemene ophokplicht in Nederland.

Ministerie+trekt+ook+voor+laatste+twee+regio%E2%80%99s+ophokplicht+pluimvee+in
© Marcel Berendsen

De Deskundigengroep Dierziekten, die regelmatig bij elkaar komt om een nieuwe risicobeoordeling te geven over de vogelgriepsituatie, schat de kans op een nieuwe uitbraak op een pluimveehouderij momenteel als klein in. Zij constateert verder dat het aantal besmettingen bij wilde vogels in zowel Nederland als elders in Europa tot een minimum is beperkt. Ook nu de vogeltrek vol op stoom is, zijn er nog geen signalen die wijzen op de introductie van een nieuwe virusvariant.

Deze risicobeoordeling heeft demissionair landbouwminister Piet Adema ertoe aangezet om de ophok- en afschermplicht in de regio’s 7 en 10 in de Gelderse vallei in te trekken. Omdat dit nog de enige twee gebieden in Nederland met een ophokplicht waren, vervalt vanaf vrijdag 3 november de ophokplicht volledig. Dat de regels hier langer van kracht waren, komt door de hoge dichtheid aan pluimveebedrijven in de Gelderse vallei.


Versoepelde bezoekersregels

Daarnaast versoepelt Adema het bezoekersverbod in dierentuinen. Voor dierentuinen was het de afgelopen twee jaar verboden om bezoekers toe te laten in vogelverblijfplaatsen. ‘Maar omdat het contact tussen bezoekers en vogels in dierentuinen gering is, en het risico van besmetting lager is dan in eerdere risicobeoordelingen, is dit verbod niet langer nodig’, aldus de demissionair minister in een Kamerbrief.

Het bezoekersverbod geldt nog wel voor commerciële pluimveehouderijen, al is wel een kleine aanpassing doorgevoerd. Bezoekers die een afspraak hebben voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, voor controle van de inrichting vanwege deelname aan een kwaliteitssysteem en/of voor begeleiding van koppels commercieel gehouden pluimvee mogen vanaf nu per dag één inrichting met commercieel gehouden vogels bezoeken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer