Maiskuilen met hoog zetmeelgehalte dit jaar van topkwaliteit

De maiskuilen zijn dit jaar van topkwaliteit. Dat meldt laboratoriumorganisatie Eurofins Agro dat in Nederland een groot deel van de maiskuilanalyses uitvoert. De uitslagen van de maiskuilen laten een hoog zetmeelgehalte zien van gemiddeld 380 gram per kilo.

Maiskuilen+met+hoog+zetmeelgehalte+dit+jaar+van+topkwaliteit
© Fotografie Twan Wiermans

De voedereenheid melk (VEM) is met gemiddeld 998 ook hoog. Hierdoor is de kwaliteit van de snijmais dit jaar een stuk beter dan de afgelopen jaren. De cijfers zijn gebaseerd op de eerste 1.500 snijmaiskuilen die door Eurofins Agro zijn bemonsterd en geanalyseerd.

Het maisseizoen kenmerkte zich dit jaar vooral door het zeer natte en koele voorjaar, constateert Eurofins Agro in een persverklaring. 'Hierdoor was het op veel plaatsen lastig om de mais op tijd in de grond te krijgen. Veel mais is pas half of zelfs eind mei gezaaid. Door het groeizame weer tijdens de zomer kon de mais deze achterstand grotendeels goedmaken.'

Relatief warm en droog

Doordat het in september en ook begin oktober relatief warm en droog was, verliep ook de afrijping van de mais voorspoedig. Wel hadden de late percelen last van de vele neerslag die midden en eind oktober is gevallen, waardoor de maisoogst in sommige gevallen een uitdaging was.

De VEM is met gemiddeld 998 een stuk hoger dan het langjarig gemiddelde van 985. Dit is mede het resultaat van de verteringscoëfficiënt van de organische stof die met gemiddeld 77,1 procent ruim hoger is het langjarig gemiddelde van 76,5 procent. De kwaliteit van de mais komt volgens de laboratoriumorganisatie uit Wageningen dit jaar dicht in de buurt van het topjaar 2014.

Het zetmeelgehalte ligt met gemiddeld 380 gram per kilo ruim boven het langjarig gemiddelde van 360. Ook het aandeel bestendig zetmeel is met gemiddeld genomen 107 gram per kilo groter dan in de afgelopen jaren. Zoals gebruikelijk ziet Eurofins ook dit jaar dat de mais die later is geoogst meer zetmeel bevat dan de mais die eerder is geoogst. Het gemiddelde drogestofgehalte ligt met 39,3 procent in 2023 iets boven het langjarig gemiddelde van 38,1 procent, mede door de goede kolfvulling en afrijping door de gunstige weersomstandigheden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer