Tweede Kamer stemt tegen verhoging btw op sierteeltproducten

Een voorstel van D66 en SP om de btw op bloemen en planten te verhogen van 9 procent naar 21 procent, is eind vorige week door een meerderheid in de Tweede Kamer afgewezen.

Tweede+Kamer+stemt+tegen+verhoging+btw+op+sierteeltproducten
© Vidiphoto

LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland en de vereniging van groothandelaren in bloemkwekerijproducten VGB voerden afgelopen tijd een lobby tegen de voorgestelde btw-verhoging. D66 en SP stelden voor om de inkomsten uit de btw-verhoging te gebruiken als compensatie voor studenten uit de 'pechgeneratie'.


De sectororganisaties wijzen in hun lobby op onderzoek door Wageningen University & Research (WUR) waaruit blijkt dat de btw-verhoging op sierteeltproducten grote gevolgen heeft voor de sector, terwijl de netto-opbrengst voor de overheid gering is.

Een verhoging zou volgens de berekening van WUR voor de sierteeltsector in zijn geheel leiden tot een omzetverlies van 670 miljoen euro en een werkgelegenheidsverlies van 2.440 voltijdsbanen in de teelt, groothandel en detailhandel. De netto-opbrengst voor de overheid zou maximaal 159 miljoen euro bedragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer