'Positief nieuws is geen nieuws'

Positief nieuws is geen nieuws, dus wat ik hieronder schrijf, kunt u net zo goed overslaan, want het is geen nieuws. Maar het is wel mooi.

%27Positief+nieuws+is+geen+nieuws%27
© Dirk Hol

In een column ben ik vaak geneigd om zorgen te beschrijven. De overheid doet het niet goed, politici begrijpen niet hoe belangrijk wij zijn, het weer kan veel beter evenals de opbrengst, noodzakelijke gewasbeschermingsmiddelen worden verboden of niet toegelaten, de minimumlonen stijgen te snel en zo zijn er nog veel meer zorgen die kunnen leiden tot een deprimerend stukje.

Maar het positieve nieuws betreft de jongeren. Ze zijn er nog en ze hebben belangstelling voor ons mooie vak. Zo draait sinds 2022 de studiegroep Jonge Vasteplantentelers. Die bestaat uit zo'n dertig jongeren die zelf een programma opstellen. Ze bezoeken bedrijven en houden lezingen voor elkaar, gerelateerd aan het telen van vaste planten. Drie keer per jaar komen ze bijeen op een altijd (voor een deel) afgelegen plek, laten hun drukke werkzaamheden voor wat ze zijn om met elkaar het vak te beleven.

Jongeren. Dit jaar is voor de derde keer de Jongerendag Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen gehouden. Een boeiend programma, opgesteld door jongeren zelf. Maar liefst 160 jongeren, vakgenoten, kwamen naar Boskoop. Er was veel te leren en ze ontmoetten oude schoolkameraden, ze maakten nieuwe kennissen en ontmoetten collega's.

Jongeren zijn er nog en ze hebben belangstelling voor ons mooie vak

Aad Vollebregt, voorzitter LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

De opkomst wordt gestimuleerd door werkgevers, leraren, ouders, maar vooral door de jongeren zelf. Eén keer per jaar komen ze bijeen op een altijd (voor een deel) afgelegen plek, laten hun drukke werkzaamheden voor wat ze zijn om met elkaar het vak te beleven.

Jongeren. Onlangs had de Internationale Stauden Union (ISU) in Praag de Future Days georganiseerd. De ISU is een vereniging waarvan vasteplantenkwekers en hun medewerkers, medewerkers van botanische tuinen, tuin- en landschapsarchitecten en andere geïnteresseerden lid zijn. Zestig, merendeels jonge vasteplantenmensen, vakgenoten, bespraken op inspirerende wijze met elkaar de toekomst van hun vak.

Biodiversiteit wordt belangrijk bij het aanleggen van een tuin. Wat voor planten heb je dan nodig? Wat betekent klimaatverandering voor het assortiment vaste planten? Hoe veranderen onze eindklanten van smaak en wat betekent dat voor de afzet van vaste planten? En ook: wat betekent bedrijfsovername voor mij. Hoe doe ik dat?

De aanwezigen bouwden aan een netwerk van mensen met gelijksoortige interesses. Ze komen eens in de twee jaar bijeen op een (voor een deel) verre afgelegen plek, laten hun drukke werkzaamheden voor wat ze zijn om met elkaar het vak te beleven.

Het is geen nieuws misschien, zoveel positiviteit. Jongeren die klaarstaan en bezig zijn om het vak over te nemen. Om het vak verder te brengen en de wereld verder te vergroenen. Maar het is wel mooi en inspirerend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer