ProCROSS-koe haalt met weinig arbeid veel melk

'ProCROSS-koeien zijn vooral geschikt voor grotere bedrijven die met weinig arbeid veel koeien willen melken', weet fokkerij-adviseur Jan Hiddink. Dat vertelde hij tijdens de open dag van melkveehouder Willem de Louw uit de Brabantse plaats Zeeland.

ProCROSS is een driewegkruising van Holstein, Montbeliarde en Viking Red. Samen met twee andere melkveehouders met ProCROSS-koeien opende De Louw afgelopen week de deuren voor het publiek.

'Wij laten de mensen tijdens deze open dagen zien dat je met deze drie rassen hele gezonde koeien kunt fokken die vruchtbaar zijn en over veel levensduur beschikken', geeft Hiddink aan. 'De eigenschappen van een kalf zijn beter dan op basis van de vader en moeder afzonderlijk mag worden verwacht. Naast deze heterosis kun je inteelt binnen een zuiver ras uitsluiten.'

Vruchtbaarheid

Daar kan De Louw over meepraten. Na het verkopen van het melkquotum begon het bedrijf zes jaar geleden opnieuw met de aankoop van Holstein-vaarskalveren. Inmiddels melkt het 194 koeien. 'We hebben toen alles met Deens Roodbont geïnsemineerd. Het bevalt super, de stierkalveren brengen meer geld op en de vruchtbaarheid is een voornaam iets. Zodoende hou je de melkproductie eronder.'

Volgens Hiddink neemt de inteelt binnen het Holstein-ras toe, omdat veel fokkerijorganisaties dezelfde stiervaders gebruiken. Ook De Louw merkt dat. 'Bij Holsteins speelt dat een grote rol. Op deze manier kun je dat voorkomen. Inteelt is een zwakte in de koe en om sterke dieren te krijgen, is ProCROSS de oplossing.'

Fokkerijconcept

'In Amerika is vijftien jaar onderzoek gedaan en uiteindelijk kwamen deze drie rassen als beste uit de bus. Daarna is dit fokkerijconcept in de markt gezet', blikt De Louw terug. Naast de koeien melkt hij ook geiten. Er wordt nu ook onderzoek gedaan naar driewegkruising bij geiten. 'Daar zijn we naar aan het kijken. Bij geiten staat de fokkerij nog in de kinderschoenen, dus dat zal nog wel een lange weg worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 22°
  35 %
Meer weer