'Groeien zoals voorheen is voor melkveehouders verleden tijd'

Groeien is verleden tijd. Dat is een van de conclusies van het openingssymposium van de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in het Overijsselse Hardenberg dat Nieuwe Oogst dinsdag verzorgde. Het thema van de ochtend was: De toekomst van de melkveehouderij: innoveren of extensiveren?

%27Groeien+zoals+voorheen+is+voor+melkveehouders+verleden+tijd%27
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Veel veehouders vragen zich af of ze hun bedrijf de komende jaren nog kunnen uitbreiden. Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro, is helder: 'Groeien zoals we in het verleden deden, wordt lastig. Deze oude manier van bedrijfsontwikkeling was gericht op oude wetten en we hebben te maken met nieuwe wetgeving.'

De val van het kabinet en het klappen van het landbouwakkoord spelen daarbij een rol. 'Ook zien we andere kleuren in de politiek', zegt Berntsen.


Beperkte opties

Elke intensieve melkveehouder zal volgens de directeur agrarische bedrijven van ABN Amro onderzoeken hoe hij zijn grondpositie kan uitbreiden, maar de opties zijn beperkt. Bij grondaankoop stijgt de kostprijs en grond pachten drukt op het saldo.

De oude manier van bedrijfsontwikkeling was gebaseerd op oude wetten

Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro

Berntsen: 'Het slimste dat je kunt doen, is samenwerken met een akkerbouwer.' De veehouder helpt hem met de vruchtwisseling en zet zo mest af. De directeur agrarische bedrijven van ABN Amro pleit voor een optie binnen de Gecombineerde opgave waarin veehouders hun samenwerking met akkerbouwers kunnen aanvinken. 'Op die manier borg je de mestafzet via akkerbouwers.'


Langjarig perspectief

Melkveehouders zullen zich bij hun bedrijfsontwikkeling moeten richten op duurzame thema's zoals biodiversiteit, dierenwelzijn, grondgebondenheid, klimaat en emissiereductie. 'Standaardoplossingen zoals het verlengen van je stal voor extra koeien werken niet meer. Daar verdien je het niet mee', zegt Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth adviseurs en accountants. Er is volgens hem geen standaardoplossing meer voor het creëren van langjarig perspectief.

Multifunctionele landbouw is ook een optie. 'Daar gaat jaarlijks ongeveer een miljard euro in om', weet Scholte. Maar hij kent ook veel voorbeelden van boeren die er zich op hebben verkeken. Het werk bleek niet bij hen te passen. 'Het melken van toeristen is anders dan het melken van koeien.'


Stijgende kostprijs

Volgens de sectorleider melkveehouderij van Flynth ligt de kostprijs in de melkveehouderij nu op gemiddeld 46 cent boven de huidige melkprijs. De kostprijs zal verder stijgen door de oplopende rente en kosten voor de derogatieafbouw. 'Besef dat zuivelbedrijven deze kostenstijgingen niet meer willen betalen.'

Zuivelbedrijven willen boeren wel belonen voor inzet ten gunste van klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn. Daar liggen kansen, stelt Scholte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer