Teeltgoot kassen beschermen met kunststof toplaag

Metazet FormFlex heeft een recyclebare kunststof toplaag ontwikkeld die de teeltgoot volledig afdekt. Die minimaliseert hechting van algen, schimmels en virussen en versimpelt de schoonmaak. Doel is de levensduur van de goot te verlengen.

Teeltgoot+kassen+beschermen+met+kunststof+toplaag
© Marjon Duijvestijn

Vanaf het middenpad van de kas wordt over de hele lengte van de goot een kunststof toplaag getrokken. Pas aan het einde wordt figuurlijk de schaar erin gezet. 'Zo behoud je een glad oppervlak zonder naden. De toplaag duwen we vervolgens in het kanaal om de vorm van de teeltgoot over te nemen. Beugels houden de kunststof toplaag op zijn plek', demonstreert Luke van Adrichem de nieuwe Second Skin.

Van Adrichem is algemeen directeur bij Metazet FormFlex. Dit bedrijf uit het Zuid-Hollandse Wateringen vroeg zich circa twee jaar terug af in hoeverre stalen goten het meest geschikt zijn om een zo hygiënisch mogelijke teelt te realiseren. 'Voor het schoonmaken van de teeltgoot zijn protocollen beschikbaar. Toch zien we dat er soms een gat zit tussen de protocollen en de praktijk', aldus Van Adrichem.

Daarmee doelt hij op het feit dat soms minder afgespoeld wordt dan noodzakelijk of dat meer schoonmaakmiddel wordt toegepast dan voorgeschreven. 'De angst voor ziekten en virussen is groot. Daarom gaan tuinders grondig te werk. Soms te grondig. Verschillende onderdelen van de kas, zoals de teeltgoot, hebben daaronder te lijden', licht Van Adrichem toe.

Harder kunststof is vormvaster, waardoor van opstropen geen sprake is

Luke van Adrichem, specialist van Metazet FormFlex

Wateropstoppingen

Een bestaande oplossing is het gebruik van een dunne losse folie. 'Nadeel daarvan is dat dit opstroopt, waardoor er wateropstoppingen kunnen ontstaan. Ook moet een folie jaarlijks worden vervangen', zegt de directeur. Zodoende startte een zoektocht naar een slimme oplossing om de levensduur van de teeltgoot te verlengen.

'We onderzochten in eerste instantie een wrap, zoals je ook ziet bij auto's. Op bestaande en aangeslagen goten bleek dit lastig en zeer arbeidsintensief. We zochten iets dat voor langere periode kan blijven zitten en minder belastend is voor het milieu.'


Recyclebaar kunststof

Uiteindelijk is gekozen voor een harde kunststof toplaag die uv-bestendig en recyclebaar is. 'Het voordeel van harder kunststof is dat het vormvaster is. Van opstropen is daardoor geen sprake', stelt Van Adrichem. 'Daarbij is kunststof impactbestendiger. Bij folie kan een kleine beschadiging al zorgen voor een scheur, waardoor de goot alsnog onbeschermd raakt. Bij kunststof ontstaat slechts een krasje.'

Een stalen teeltgoot is na aantasting met schimmels, algen of virussen lastig schoon te maken.
Een stalen teeltgoot is na aantasting met schimmels, algen of virussen lastig schoon te maken. © Marjon Duijvestijn

De nieuw ontwikkelde kunststof toplaag is voorzien van een gladde finish, waardoor algen, schimmels en virussen amper kans krijgen om zich te nestelen. 'Het kleine beetje aanhechting dat toch plaatsvindt, kan vaak al met een vingerveeg worden verwijderd. Dat hoef je bij een stalen goot niet te proberen', voegt Fred Odenkirchen toe. Hij is teeltgootspecialist en richt zich binnen Metazet FormFlex op verkoop in de Benelux.

De gladde finish maakt de goot ook makkelijker te reinigen dan stalen goten, blijkt uit praktijktesten bij tuinders. Makkelijker reinigen betekent ook dat er minder schoonmaakmiddelen nodig zijn. 'Dat gaat niet alleen afwaardering van de kas tegen, maar bespaart ook in de kosten. Zowel in de kosten voor schoonmaakmiddelen, als de kosten voor arbeid', zegt Van Adrichem.


Vouwlijnen

Uniek is dat toepassing op verschillende goten mogelijk is: van de gebruikelijke stalen goten tot druppelvormgoten. 'Het materiaal wordt op maat gemaakt, met de vouwlijnen precies gelijk aan de goot', aldus Van Adrichem. Het effect van rek en krimp is minimaal, voegt hij toe. 'Dat is getest. Wanneer goed bevestigd met beugels, blijft de toplaag stevig zitten bij temperatuurschommelingen door het jaar heen. Dat betekent dat het in theorie in iedere kas toepasbaar is.'

De investering in de Second Skin is afhankelijk van de maatvoering van de goot, de afname en de locatie. 'Het betreft echt maatwerk', stelt Odenkirchen. Tuinders die moeten kiezen voor een nieuwe teeltgoot of een toplaag zijn met die laatste onder de streep wel goedkoper uit, stelt Van Adrichem. 'Telers die nieuw bouwen, hebben uiteraard wel een hogere kostenpost. Tegelijkertijd is de investering in kunststof bijna net zo hoog als die in het coaten of conserveren van staal.'


Snelheid verhogen

Voordat daadwerkelijk elke kas voorzien kan worden van een Second Skin is er werk aan de winkel bij Metazet FormFlex. 'De teeltgoten en Second Skin worden op locatie aangebracht. Het aanleggen van de toplaag is tijdrovend. We leggen dagelijks 10 kilometer aan stalen goten. In dat tempo kunnen we de toplaag nog niet aanbrengen', weet Van Adrichem. 'Komende periode leggen we meerdere lengtes in commerciële kassen en hopen we die snelheid te kunnen opkrikken.' Hij verwacht komend voorjaar klaar te zijn om ook grote commerciële kwekerijen te voorzien van de toplaag.

Daarnaast opent Metazet FormFlex begin volgend jaar, in samenwerking met Hortitech, een Research & Development-ruimte in het Zuid-Hollandse Honselersdijk. 'Daar hebben we een geklimatiseerde ruimte om de situaties in de sector beter na te bootsen', aldus Van Adrichem.

Qua afzet ligt de focus voorlopig op de eigen achtertuin. 'Dat zijn klanten waar we de eerste stalen goten hebben gelegd', meldt Odenkirchen. 'Omdat we nog in de ontwikkelingsfase zitten, houden we de verkoop bewust dicht bij huis. Als we staan waar we willen staan, sluiten we afzet richting het buitenland niet uit.' Van Adrichem sluit af: 'We willen snel, maar gaan stap voor stap. Zo kunnen we het best mogelijke product neerzetten.'


Hygiëneprotocollen voor de teeltwisseling in overvloed

De laatste maanden van het jaar staan in de tuinbouw traditioneel in het teken van de teeltwisseling. Voor het reinigen en desinfecteren van de kas zijn hygiëneprotocollen in overvloed beschikbaar. In opdracht van Glastuinbouw Nederland schreven Adriaan Vermunt en Ines van Marrewijk van Normec Groen Agro Control een protocol voor de paprikateelt. In het hygiëneprotocol van Vermunt en Van Marrewijk is extra aandacht voor het reinigen van het watersysteem. 'Denk aan het bassin, de silo's, leidingen, teeltgoten, drainafvoergootjes van de teeltgoten, leidingen en druppelaars. Deze zijn vaak lastig schoon te maken, terwijl juist hierop fusarium kan achterblijven', staat in het protocol. Een eerste tip die wordt gegeven is om teeltgoten met hardnekkige zouten tien minuten te laten weken in een zuur reinigingsmiddel: pH 3-4. 'Vervolgens kunnen de goten geborsteld worden en afgespoten met water', aldus Vermunt en Van Marrewijk. 'Vergeet de drainafvoergootjes van de teeltgoten niet. Deze kunnen sterk vervuild zijn.' Een tweede advies is de draingoten onder hoge druk met zo warm mogelijk water uit te spuiten om wortelresten te verwijderen. 'Daarna is het zaak de goten met een Formaline-oplossing (2 procent), Virkon S (1 procent), Jet 5 (2 procent) of Menno Florades (2 procent) uit te spuiten. Let dan wel op dat beschermende kleding en ademhalingsbescherming worden gedragen.' Voor andere teelten zijn ook hygiëneprotocollen beschikbaar. Zo biedt bijvoorbeeld Royal Brinkman protocollen aan voor tomaat, paprika, komkommer, gerbera, roos en gronddoek.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 7°
    90 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    90 %
  • Zondag
    7° / 4°
    65 %
Meer weer