Toename peesschedeontstekingen bij vleeskuikens

Bij vleeskuikens komt vaker een peesschedeontsteking veroorzaakt door het reovirus voor. Dat meldt het overzicht van het tweede kwartaal van Veekijker van Royal GD. Er lijkt een verband met de vaccinatie van de moederdieren.

Toename+peesschedeontstekingen+bij+vleeskuikens
© Marcel Berendsen

In het eerste kwartaal van 2023 was er al sprake van een flinke toename van het aantal gevallen van peesschedeontsteking bij vleeskuikens dat bij sectie is gevonden. In het tweede kwartaal zet deze ontwikkeling door. Het aantal inzendingen steeg van vier in het laatste kwartaal van 2022 naar twaalf in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal steeg dit door naar veertig. De reovirusssen die bij de sectie zijn gevonden, zijn getypeerd.

Daaruit blijkt dat de virussen die nu worden gevonden dezelfde zijn als bij eerdere uitbraken in de periode 2019-2020. Er is dus geen sprak van een nieuwe stam. Er lijkt ook geen gemeenschappelijke herkomst voor de virusinfecties te zijn en er is ook geen verband met een bepaald ras. In enkele gevallen is er mogelijk sprake van spreiding tussen bedrijven of een gemeenschappelijk bron, maar dat verklaart volgens GD de flinke toename van de peesschedeontstekingen niet.


Vaccinatie moederdieren

Wel lijkt het erop dat er een verband is met de vaccinatie van de moederdieren. Na de vaccinatie van de moederdieren geven ze de antistoffen via het ei door aan de kuikens die dan beschermd zouden moeten zijn tegen het reovirus.

Uit het bloedonderzoek van enkele tientallen moederdierkoppels blijkt dat de vaccinatie tegen het reovirus niet naar wens verloopt. Er zou een minimale titer van 7, de maat voor de hoeveelheid antistoffen, moeten zijn. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 75 procent van de monsters dit niet behaalt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer