Duitse stallen met zeugen gaan transformeren

Duitsland kent verschillende deadlines voor het uitfaseren van boxhuisvesting van zeugen. Alle zeugen in inseminatie- en drachtstallen zitten per 9 februari 2029 in groepshuisvesting. Kraamzeugen beschikken uiterlijk 9 februari 2036 allemaal over een vrije draaicirkel in hun kraamhok of worden in een groepskraamsysteem gehouden.

Duitse+stallen+met+zeugen+gaan+transformeren
© Varkens Archief

Big Dutchman informeerde tachtig Duitse varkenshouders over het toekomstproof maken van inseminatie- en kraamstallen. Het urgentst is groepshuisvesting voor zeugen direct na spenen. Een netto oppervlakte van 5 vierkante meter per zeug is vereist en boxen mogen alleen worden gebruikt tijdens het insemineren.

Zeugenhouders moeten hun ombouwplan voor 9 februari 2024 indienen bij de Duitse veterinaire dienst. Uiterlijk 9 februari 2029 moet het zijn gerealiseerd. 'Dan is de tijd van de efficiënte inseminatiestal voorbij', stelt adviseur Christian Meyer van Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein. 'Arbeid gaat meer knellen en andere manieren van bronstcontrole en insemineren zijn dan nodig.'


Verder weg liggen de deadlines voor het houden van zeugen in bestaande kraamstallen. Een minimumvereiste is een kraamhok met een netto vloeroppervlak van 6,5 vierkante meter en een biggennest afgestemd op de toomgrootte en het speengewicht van de biggen. Duitse zeugenbedrijven moeten dus terug in dieraantal of nieuw bijbouwen. Zeugenhouders moeten hun ombouwplan voor 9 februari 2033 indienen, drie jaar later moeten de aanpassingen klaar zijn.

Zes kraamzeugen in een groep houden vindt Meyer een goed alternatief. 'Pioniers experimenteren met grotere kraamgroepen, maar dat kost extra biggenlevens en het behandelen van biggen vergt meer arbeid. Waarschijnlijk komt er in 2027 nieuwe EU-welzijnsregelgeving onder druk van het burgerinitiatief End the cage age.'


Convenant dierwaardige veehouderij

De discussie over meer bewegingsvrijheid voor zeugen speelt ook in Nederland. Bestuurslid Evert Hendrikx van de Producentenorganisatie Varkenshouderij geeft aan dat vrijloop voor kraamzeugen deel gaat uitmaken van het Convenant dierwaardige veehouderij.

Hendrikx: 'In het stappenplan naar 2040 komen verantwoorde overgangstermijnen zodat het past in het investeringsritme van bedrijven. Voor de inseminatiestal hebben we de eis om zeugen tot vier dagen na insemineren in een box te houden. Als we hiervan af moeten stappen, moet eerst worden onderzocht hoe dat het welzijn aantast.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer