Foto's van dahliashowtuin verspreiden zich op sociale media

Bij De Tulperij in Voorhout heeft de CNB in het najaar een dahliashowtuin. In het voorjaar zijn er tulpen, narcissen en hyacinten te zien. Eigenaren Daan en Anja Jansze geven bezoekers uitleg over de bollen- en knollenteelt.

Foto%27s+van+dahliashowtuin+verspreiden+zich+op+sociale+media
© Henk Bouwman

In de showtuin bij De Tulperij in het Zuid-Hollandse Voorhout zijn 640 soorten dahlia's te bewonderen, van wit tot donkerpaars. Tijdens excursies vertellen de eigenaren bezoekers over de teelt, het planten en verzorgen van de knollen.

Daan Jansze is de derde generatie op bloembollenbedrijf Adr. Jansze & Zn, dat in 1927 is opgericht. 'We kweken tulpen- en narcissenbollen en hadden in de wintermaanden ook nog een broeierij voor de bloemen', zegt Anja Jansze. 'Tien jaar geleden zijn we ermee gestopt en op zoek gegaan naar een alternatief.'


Meer voorlichting

In 2013 kwam een vriend van de buurman naar de kwekerij voor een Franse wijnproeverij met uitleg over de bollenteelt met een bus Hagenezen. Hun enthousiasme leidde tot het idee voor De Tulperij. Het sloot ook aan bij vraag vanuit de sector om meer voorlichting door het toenemende toerisme in de Bollenstreek. Met ook bezoekers die steeds meer de bollenvelden in gingen.

Bezoekers mogen foto's maken tussen de bloemen als we tijdens de rondleiding op het land zijn

Anja Jansze, bollenteler in Voorhout

Jansze: 'Daar zijn wij op ingesprongen. Wij wilden bezoekers op een vrolijke manier vertellen dat de bollen kwetsbaar zijn en dat het daarom niet de bedoeling is om tussen de bloemen te lopen. Bij ons mogen ze foto's maken tussen de bloemen als we tijdens de rondleiding op het land zijn.'


Groepen ontvangen

De Tulperij begon in de voormalige broeikas, met een show- en pluktuin op een aangrenzend perceel. Tijdens de eerste voorjaarsexcursies tussen tulpen en narcissen ontvingen de telers groepen met koffie en een stroopwafel. 'Maar al snel vroegen fietsers die een tochtje in de omgeving maakten of zij ook koffie en een rondleiding konden krijgen', zegt Jansze. 'Daar zijn we aan tegemoetgekomen en zo hebben we het rustig verder opgebouwd. We willen het knus, kleinschalig en gezellig houden.'

Op verzoek breidden de ondernemers de winkel uit met onder andere bloemenvaasjes en souvenirs met Delfts blauw en tulpenmotieven. Op het terras kan iedereen genieten van het uitzicht over de bloemen.


Promotie

Vijf jaar geleden zochten de telers een extra uitdaging voor het najaar. Ze hoorden over de dahliashowtuin voor de handel van de CNB, de grootste marktplaats in bloembollen, knollen en vaste planten. 'De dahlia was uit de gratie geraakt en de CNB wilde de knol uit het dal halen door promotie en het zichtbaar maken van het product', zegt Jansze.

De ondernemers vonden de dahlia een prachtige bloem en zochten contact met de CNB. Zo kwam de showtuin bij De Tulperij terecht. Kwekers die zijn aangesloten bij de CNB, tonen er hun dahlia's, zowel bestaande als nieuwe soorten.


Daan en Anja Jansze vinden de dahlia prachtig.
Daan en Anja Jansze vinden de dahlia prachtig. © Henk Bouwman

Vertegenwoordigers dahlia bij CNB Dave van Schie en Richard Walkier leiden professionele contacten rond vanuit de handel, zoals in- en verkopers, kwekers, veredelaars en fotografen. Ook is studio Visions in Lisse wekelijks in de tuin voor het maken van foto's die exporteurs onder andere kunnen gebruiken voor hun webshops.

'Maar we hebben ook veel niet-professionele gasten die foto's maken die zich als een olievlek verspreiden op sociale media', zegt Jansze. 'Ik vind het leuk om de bloemen te stylen met andere gewassen. Daarom hebben we dit jaar bijvoorbeeld vijfduizend zonnebloemen gezaaid.'


Lokale producten

De Tulperij verkoopt ook dahlia-ijsgebakjes van de IJsmeulen in Voorhout en tulpengebak en -bonbons van een plaatselijke bakker. 'We werken graag met plaatselijke ondernemers samen, zodat we elkaar kunnen versterken', zegt Jansze.

De ondernemer is ook betrokken bij het Holland Dahlia Event, dat van 8 tot en met 10 september op het Landgoed Keukenhof is gehouden, en het Dahlia Festival Bollenstreek 2023 van 12 augustus tot en met 13 oktober, met onder andere een fietstocht langs De Tulperij voor de CNB-showtuin, Landgoed Keukenhof, Geerlings Dahlia's in Heemstede, de proeftuin bij Fred de Meulder in Hillegom en de FBT Showtuin in De Zilk.


In de winkel zijn bollen en allerlei souvenirs te koop.
In de winkel zijn bollen en allerlei souvenirs te koop. © Henk Bouwman

Van augustus tot en met oktober kunnen bezoekers van De Tulperij bloembollen van verschillende gewassen kopen. Via handelsbedrijf DutchGrown kunnen buitenlandse toeristen de bollen ook online bestellen. De dahlia- en andere knollen zijn in het voorjaar te koop, wanneer in de showtuin tulpen, narcissen te zien zijn, evenals, vanuit CNB, hyacinten.

De ondernemers hebben zonnepanelen en ledverlichting aangelegd, verkopen honing van hun twee bijenvolken, zetten het bollenland onder water om ziektes en plagen te bestrijden en zaaien Japanse haver in als groenbemester. Jongste zoon Tijn Jansze wil het bedrijf in de toekomst overnemen.


Anja en Daan Jansze, eigenaren van De Tulperij in Voorhout
Anja en Daan Jansze, eigenaren van De Tulperij in Voorhout © Henk Bouwman


Bedrijfsgegevens

Bollentelers Anja en Daan Jansze zijn eigenaren van De Tulperij in het Zuid-Hollandse Voorhout. Op 5 hectare telen ze verschillende soorten bloemen, waaronder tulpen, narcissen en dahlia's. De dahliashowtuin bij De Tulperij is open van 12 augustus tot en met 1 oktober. De bijbehorende pluktuin om zelf een dahliaboeket samen te stellen, een excursie te boeken of een speurtocht met kinderen te maken is geopend tot en met 13 oktober.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer