Kalverexport ligt stil door blauwtong

De export van kalveren ligt op dit moment stil als gevolg van de uitbraak van blauwtong in Nederland. Daardoor dalen de prijzen voor nuchtere kalveren momenteel alleen nog maar. De mogelijkheden voor export verschillen per land.

Kalverexport+ligt+stil+door+blauwtong
© Studio Van Assendelft

Naar landen als Italië en Kroatië kunnen kalveren geëxporteerd worden, omdat deze landen zelf niet vrij zijn van blauwtong. Onder voorwaarden is er dan export mogelijk. Behandeling met insectwerende middelen en bloedonderzoek is wel vereist. Naar Duitsland, België en Spanje is helemaal geen export van kalveren mogelijk. Ook delen van Frankrijk zijn niet vrij van blauwtong. Waarschijnlijk is het daarom wel mogelijk om daar kalveren naartoe te brengen.

Voorzitter Berend Fokkens van de sectorcommissie Kalverhandel van Vee&Logistiek Nederland benadrukt dat dit momenteel alleen nog 'op papier' zo is. 'In werkelijkheid ligt op dit moment alle export stil. De komende weken moet helder worden wat wel en wat niet mogelijk is. We zijn daarover druk in gesprek met onder meer het ministerie van LNV en de NVWA.'


Nieuw evenwicht

De export is vooral van belang voor de starters. Een groot deel daarvan bestaat uit Belgische blauwen. Ondanks de uitbraak van blauwtong verwacht Fokkens dat in de komende maanden wel een nieuw evenwicht ontstaat. 'De vraag vanuit het buitenland is er. Die blijft ook. Als duidelijk is dat export weer gedeeltelijk mogelijk is, zal dat zorgen voor een nieuw prijsniveau. De daling van nu is ook een soort schokgolf, als gevolg van de uitbraak van blauwtong. Daar reageert de markt uiteraard sterk op.'

De prijzen van zwartbonte kalveren van meer dan 50 kilo zijn volgens de notering van de Kalverhouder bijvoorbeeld al met 30 euro gezakt in drie weken tijd. Prijsdalingen zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk. De prijspiek voor kalveren ligt gewoonlijk in het voorjaar. Vanaf juli dalen de prijzen. Op dit moment zijn de dalingen veel sterker.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer